eur:
401.44
usd:
363.53
bux:
72716.35
2024. október 3. csütörtök Helga
Nyitókép: Pixabay

Amerikai bankoknál lévő számlákat fagyasztott be egy orosz bíróság

A moszkvai bíróság a JP Morgan Chase és a Bank of New York Mellon pénzintézetek oroszországi leányvállalatainak egyes pénzeszközeit zárolta, összesen több mint 370 millió dollár értékben.

Az ügyészség az MR bank által a JP Morgan Chase-nél vezetett számlán elhelyezett 121 millió dollár, valamint a Bank of New York Mellon számláján elhelyezett 251 millió dollár - összesen 372 millió dolláros kártérítési összeg - elismerését kérte a Sberbank jogos tulajdonaként - írja a Reuters híradása nyomán a Portfolio. Az ügyészség az eljárást még a múlt hónap végén indította a két amerikai bank és az ukrán szabályozó hatóságok ellen.

Az indoklás szerint erre azért volt szükség, mert

az ukrán központi bank visszavonta a Sberbank leányvállalatának, az MR banknak az engedélyét, és tervei szerint 2025-ig fel is számolja azt.

A bírósági dokumentumok szerint a Sberbankot megfosztották a leányvállalata feletti bírósági ellenőrzéstől és a jövedelem feletti rendelkezési jogtól, ez pedig azt jelenti, hogy "az állam elvesztette a lehetőséget, hogy az MR bank külföldi tevékenységéből származó jövedelmét hazahozza".

Mint írják, hasonló eset korábban is történt már, amikor az orosz hatóságok külföldi bankok eszközeit foglalták le: májusban az orosz bíróság elrendelte az UniCredit olasz bankcsoport egyes eszközeinek, számláinak és ingatlanjainak, valamint két leányvállalata részvényeinek lefoglalását egy meghiúsult gázprojekt miatt indított per keretében, összesen 462,7 millió euró értékben. Júniusban pedig egy másik bíróság a Commerzbank 94,9 millió euró értékű vagyonelemét foglalták le kártérítésként egy vállalat részére, mert az az Oroszország elleni szankciók miatt egy gázfeldolgozó üzem építése kapcsán hoppon maradt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 3. 13:42
×
×
×
×