eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nancy Faeser német belügyminiszter a 2023-as év bűnügyi statisztikáját ismertető sajtótájékoztatón Berlinben, 2024. április 9-én. A 2017-től 2021-ig tartó csökkenés után az utóbbi két évben ismét emelkedett és tavaly elérte a 2016-os szintet Németországban a regisztrált bűncselekmények, köztük az erőszakos bűnesetek száma. A rendőrség 2023-ban mintegy 5,94 millió bűncselekményt regisztrált Németországban, ami 5,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A kitoloncolások úttörője lett a német belügyminiszter – elég lesz egy Facebook-poszt

A május végi mannheimi, egy fiatal rendőr halált követelő iszlamista hátterű merénylet felgyorsíthatja az illegális menekültek kitoloncolását Németországból. Az ellenzéki CDU/CSU és az AfD mellé a kormány is felsorakozott, egyetértve azzal, hogy nemcsak a befogadást, hanem a kitoloncolást is szigorítani kell. Olaf Scholz kancellár a feladatot a belügyminiszterére bízta.

A szociáldemokrata Nancy Faeser feladatul kapta, hogy az illegális menekültek visszafogadásáról tárgyaljon azokkal az országokkal is, amelyekkel Németország az elmúlt években nem folytatott semmifajta párbeszédet. Így mindenekelőtt Afganisztánnal, ahonnan a legtöbb migráns érkezik az országba. A német kormány 2021-ben a tálib rezsim hatalomra jutását követően szüntetett meg minden kontaktust a közép-keleti országgal. Szíria Afganisztánhoz hasonlóan feketelistán van.

A megoldást illetően több opció merült fel, a többi között a brit vagy az olasz mintát is követhetik. Ezek lényege, hogy az illegális menekülteket vagy egy távoli országba – a britek esetében Ruandába – telepítsék, vagy pedig a Meloni-modellt követve sorsukról még a belépés előtt egy harmadik országban döntsenek.

Értesülések szerint a német belügyminiszter intézkedéscsomagot dolgozott ki a szigorításról, minderről azonnali konzultációt kezd a kormány. Első lépésként Faesernek azt az indítványát vitatja meg, hogy a közösségimédia-platformokon történő uszítás is kitoloncoláshoz vezessen.

A miniszter – mint arról a ZDF közszolgálati televízió beszámolt – a kiutasítási törvény haladéktalan módosítását kívánja kezdeményezni. A tervezet szerint kitoloncolással járhat az is, hogy a Németországban tartózkodó, német útlevéllel nem rendelkező külföldi ezeken a platformokon terrorcselekményeket támogat, sőt "ünnepel".

Mindezt Nancy Faeser miniszter is megerősítette a Funke médiacsoportnak adott nyilatkozatában.

"A szellemileg kőkorszakban élő iszlamista agitátoroknak nincs helyük Németországban"

– hangoztatta többek között a miniszter.

A ZDF emlékeztetett arra, hogy különösen a Hamász palesztin terrorszervezet tavaly október 7-i Izrael elleni támadása nyomán, legutóbb pedig a mannheimi terrorcselekményt követően az interneten ugrásszerűen megszaporodtak a gyűlöletre uszító üzenetek.

A miniszter kezdeményezését teljes mértékben támogatja Olaf Scholz kancellár. Eszerint a terrorcselekményeket helyeslő, illetve arra uszító üzenetek "azonnali" kitoloncolással járhatnának. Mégpedig olyan gyorsasággal, hogy nem kellene megvárni a jogerős büntetőjogi ítélteket sem.

A szövetségi bűnügyi rendőrség a ZDF szerint a Hamász tavaly októberi terrortámadása óta több mint 10 700, gyűlöletre uszító bejegyzést törölt.

"Célunk az, hogy megfékezzük az ilyen jellegű gyűlölethullámokat" – fogalmazott a belügyminiszter. Faeser szerint az internet "brutalizálódása" az erőszak légkörét teremti meg, ami újabb terrorcselekmények elkövetésére késztetheti a szélsőségeseket.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Új pártszövetség alakulhat az EP-ben a Fidesz részvételével, bejelentettek pár részletet

Egy új európai politikai szövetség jött ma létre három párt részvételével, és amelybe a következő napokban számos további politikai erőt is várnak – jelentette be vasárnap Bécsben Herbert Kickl, az osztrák FPÖ vezetője. A tömörülésben a Fidesz is részt vesz, így Orbán Viktor Fidesz-elnök is ott ült a sajtókonferencián, illetve a cseh ANO párt is részt vesz, így a volt cseh miniszterelnök Andrej Babis is helyet foglalt az asztalnál. A három pártvezér egy Patrióta kiáltványt is elfogadott az európai jövőért, amely azt hangsúlyozza, hogy Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×