eur:
396.82
usd:
359.68
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Nyitókép: Pixabay

Újabb koalíciós vita Németországban: sanyarú sors vár az emblematikus autópályákra

Németországban szabad a száguldás az autópályákon, erre büszkék is a németek, de ez máér nem tart sokáig. Nem a sebességhatárt vezetik be, hanem a felújításra szánt összeget csökkentené a közlekedési miniszter, ami a szakma szerint sebességkorlátozást és kátyúkat hoz majd.

Az elmúlt hónapokban aligha telt el hét anélkül, hogy ne robbant volna ki újabb koalíciós vita a német kormánypártok között. Mindez jelentősen rányomta bélyegét a három párt teljesítményére a június 9-i európai parlamenti választásokon. Az ellentétek, illetve a viták kiéleződtek annak kapcsán is, hogy immár élesben folyik a 2025-ös költségvetés véglegesnek szánt tervezetének kidolgozása. A főszereplő a szabad demokrata pénzügyminiszter, Christian Lindner, aki drákói megtakarításokat sürget.

Ezúttal a németországi autópályák fejlesztésének jövője a tét. Lindner ezen a téren is szigorú spórolást követelt, és párttársa, Volker Wissing közlekedési miniszter szót is fogadott a pártelnök pénzügyminiszternek. Ennek megfelelően sajtóértesülések szerint

jelentősen kurtítanák az autópályák fejlesztésére szánt beruházásokat.

A Die Zeit arról számolt be, hogy Wissing az eredetileg előirányzott 6,29 milliárd eurós fejlesztési előirányzat helyett 4,99 milliárd euróra kívánja csökkenteni az állami tulajdonban lévő autópálya-építő társaság korábban tervezett beruházásait. Mindez azonban nem elég, a miniszter "előrelátó" terve szerint 2026-ra és 2027-re további egy-egy milliárd eurós megtakarítást tervez, 2028-ra pedig 378 millió eurót kellene megtakarítani. A tervezett megtakarítások következtében az autópályák fejlesztéséért felelős cég jóval kevesebb pénzhez jut, mint amennyire saját számításai szerint szüksége lenne.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint mindez azt jelenti, hogy az elkövetkező négy évben összesen 9,7 milliárd euró hiányozna a távolsági közlekedést szolgáló utak karbantartására, illetve általános üzemeltetésére, valamint új utak építésére. Ebből az összegből 4,8 milliárd az az autópályákat sújtaná.

A minisztérium szigorú megtakarítási tervei az autópályák mellett a közlekedés más ágait is érintenék, így a vasúti pályák kiépítését, illetve karbantását is.

A Német Építőpari Szövetség élesen bírálta a tervezett megtakarításokat. Immár hagyomány, hogy Németország az utak és a hidak rovására hajt végre olyan megtakarításokat, amelyek végül tönkremenésükig vezetnek – hangsúlyozta a szövetség a Frankfurter Allgemeine Zeitunghoz eljuttatott állásfoglalásában. A szövetség rámutatott arra is, hogy a tervezett költségvetési megtakarítások további sebességkorlátozásokat, autópálya-lezárásokat és kátyúkat eredményeznek.

Értesülések szerint a kormány július 3-i ülésén kívánja elfogadni a jövő évi költségvetés tervezetét.

Több, a szociáldemokraták továbbá a Zöldek Pártja által vezetett minisztérium ugyanakkor elutasítja a pénzügyminiszter szigorú megtakarítási előirányzatait.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×