eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Mentőautó és tűzoltókocsi egy késes támadás helyszínén, a Baden-Württemberg tartománybeli Mannheim Marktplatz nevű óvárosi terén, ahol egy elkövető több embert megsebesített késsel 2024. május 31-én. A rendőrség rálőtt a támadóra, és megsebesítette.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Rene Priebe

Eltemették a Mannheimben meggyilkolt rendőrt: ismét napirenden az illegális menekültek kitoloncolása

Egész Németországot megrázta a két héttel ezelőtti mannheimi késes támadás, amely egy 29 éves rendőr halálát okozta. A meggyilkolt fiatal rendőr emlékére a baden-württembergi városban gyászszertartást tartottak.

A merényletet egy 25 éves afgán férfi követte el, aki áldozatát fején többször is megsebesítette. A 25 esztendős tettes május utolsó napján egy polgári mozgalom iszlámkritikus rendezvényén támadt rá a felvonulókra, köztük a segítségükre siető rendőrre, aki két nappal később belehalt sebesüléseibe. A támadásban további öt személy megsebesült, köztük a merénylő is, aki hosszú ideig nem volt kihallgatható állapotban. Noha a hatóságok azonnal őrizetbe vették, tettének indítékáról részleteket nem hoztak nyilvánosságra. Egyelőre annyi ismert, hogy fiatalkorúként 2021-ben érkezett Németországba, és családjával a hesseni Heppenheimben élt.

A történtek új fejezet kezdetét jelentették a német menekültpolitikában. Szinte azon nyomban felerősödtek az illegális bevándorlók mielőbbi kitoloncolását célzó követelések, különös tekintettel a merénylő anyaországára, Afganisztánra, továbbá Szíriára. Afganisztán vonatkozásában ezt a lépést nehezíti, hogy a tálib rezsim 2021-es hatalomra jutását követően a német kormány felfüggesztette a kitoloncolásokat az országba.

A kitoloncolás újrakezdését a német parlamenti pártok között az elmúlt időszakban szokatlannak számító konszenzus övezte. A szigorítás mellett állt ki Olaf Scholz kancellár is.

Mannheimben pénteken gyászszertartáson emlékeztek a meggyilkolt rendőre, amelyen részt vett Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter, valamint Winfried Kretschmann, a tartomány zöldpárti miniszterelnöke, továbbá Baden-Württemberg konzervatív belügyminisztere, Thomas Strobl.

A fiatal rendőr azokkal szállt szembe, akik hadat üzentek a német demokráciának. Embersége és mások iránti elkötelezettsége példát kell jelentsen valamennyi német állampolgár számára – hangsúlyozták.

A temetésen az ARD közszolgálati média beszámolója szerint csaknem háromezren gyűltek össze, és azt kivetítőn is közvetítették. A temetési menetben több száz rendőr vonult.

A szertartással egy időben vált ismertté, hogy az ellenzéki CDU /CSU felszólította a kancellárt: haladéktalanul kezdeményezzen tárgyalásokat a tálibokkal a kitoloncolásról, az érintettek visszafogadásáról.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×