eur:
396.47
usd:
370.83
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Volkswagen

A Volkswagen hadat üzen a kínai autóárnak – nem is akármilyen megoldással

A jövő az elektromos autóké, a magas árak azonban nemigen kedveznek értékesítésnek. A Volkswagen a tervek szerint a jövőben épp ezért egy "olcsó" kis elektromos autó gyártásával próbálkozik.

Az Auto Bild magazin beszámolója szerint már a Volkswagen év elején tartott közgyűlésén megszületett a döntés, és mosta a cég megerősítette, hogy

olyan elektromos modellt tervez, amelynek "belépő" ára 20 ezer euró (7,7 millió forint) alatt lesz.

A cégcsoporthoz tíz márka tartozik, a Volkswagen mellett többek között a Škoda, a Seat, az Audi és a Porsche.

Értesülések szerint további részleteket a közeli jövőben hoznak nyilvánosságra. Az új típusú kis mérető autó, a Volkswagen ID.1 vizuálisan hasonló lesz a közelmúltban megszűnt VW Uphoz. A tervek szerint 2027-ben "érkezik", és Európában gyártják majd.

Egy elektromos autó "Európából, Európáért" – idézte az Auto Bild a VW-vezérigazgató, Oliver Blume a Linkedin platformon közzétett bejegyzését. A cégvezér utalt arra is, hogy a tervek nemcsak a VW "alapmárkára" vonatkoznak, hanem új, olcsóbb elektromos modellek a csoport más márkáinál, például a Skodánál is elképzelhetők.

A magazin idézte a csoport márkafőnökét, Thomas Schäfert is, aki szerint a VW cégcsoport járművei mércét állítanak fel a új autók számára a technológia, dizájn, a minőség és a vásárlói élmény tekintetében, ugyanakkor utalt arra is, hogy a fejlesztésnek jelentős akadályai is vannak. "A növekvő energia-, anyag- és nyersanyagköltségek miatt ez a feladat egyre megterhelőbbé vált" – fogalmazott Schäfer.

Értesülések szerint a Volkswagen kezdetben a kis méretű elektromos autók gyártását a Renault-val való együttműködésben tervezte, a kooperáció azonban meghiúsult. Abban viszont eltökélt, hogy az új kis méretű autót "legalább" Európában kell gyártani, mert

a Volkswagen egyértelműen elkötelezett Európa mint ipari helyszín iránt.

Konkrét gyártási helyszínt a csoport még nem nevezett meg, azt azonban hangsúlyozta, hogy nagy reményeket fűz az új modellhez. "Elektromos autók mindenkinek" – idézte a Maschinenmarkt portál a Volkswagen közleményét, hozzátéve, hogy a németországi gyártás valószínűtlen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt

Új európai parlamenti frakció jöhet, Orbán Balázs is megszólalt

A Politico értesülései új európai parlamenti frakció alapításában gondolkodik a Fidesz, a Jaroslaw Kaczynski vezette korábbi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO, továbbá az előző szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokrata Párt. Eközben Babis korábbi cseh kormányfő már bejelentette az új frakció létrehozását, míg Orbán Balázs, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai tanácsadója úgy fogalmazott a 444-nek, hogy van esély arra, hogy összeáll a csoport.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×