eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Illegális droglabor.
Nyitókép: byllwill / Getty Images

Rájár a rúd a holland drogkereskedőkre

A holland rendőrség rekordszámú, 151 droglabort számolt fel tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal - jelentette rendőrségi forrásokra hivatkozva az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

A beszámoló szerint a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a Hágát is magában foglaló Dél-Holland nevű, valamint a Bredát és Eindhovent magában foglaló Észak-Brabant régió a legnépszerűbb a szintetikus kábítószerek előállításához.

A Dél-Holland régióban a rendőrség tavaly 40, az Észak-Brabant régióban pedig 35 olyan laboratóriumot talált, amelyek többségét kokain és heroin kereskedelmi forgalomba való előkészítésére használták, a kábítószerek Rotterdam kikötőjén keresztül érkeztek az országba - jegyzeték meg.

A kokaint feldolgozó laboratóriumok száma stabil maradt az előző évekhez képest.

A rendőrség ugyanakkor 10 olyan laboratóriumot talált, ahol heroint készítettek elő értékesítésre, szemben a 2022-fel felfedezett kettővel. A szintetikus kábítószerekkel foglalkozó laboratóriumok száma egy év alatt 50 százalékkal 125-re emelkedett Hollandiában, beleértve 32 olyan helyet, ahol MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) nevű, kábítószernek minősülő anyagot tartalmazó tablettákat, és 29 laboratóriumot, ahol metamfetamint tartalmazó tablettákat állítottak elő. Ez utóbbiak száma 2022-ben együttesen 15 volt.

Az illetékes holland hatóságok 2023-ban a két említett régió területén 191 olyan hulladéklerakót számoltak fel, ahol a drogbandák a kábítószer előállításhoz, tisztításához vagy finomításához használt vegyszerek tárolóedényeit hagyták hátra erdőkben vagy az út szélén. Ez 25 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest - írták.

Közölték ugyanakkor, hogy a holland rendőrség tavaly kevesebb marihuánaültetvényt számolt fel, összesen 1230-at,

szemben a 2022-ben fellelt 1604-gyel, vagy a 2021-ben megtalált 2285-tel. A legtöbb marihuánaültetvényt az ország délkeleti felében található Limburg régióban találták.

A hírportál Willem Woelderst, a holland rendőrség kábítószerügyekért felelős vezetőjét idézte, aki azt mondta: a marihuánaültetvények száma azért csökken, mert a helyi hatóságok eltérő döntéseket hoznak a kábítószerhasználatra vonatkozóan, általában nagyobb hangsúlyt fektetve a kokain vagy a szintetikus drogok használatának szabályozására, mint a cannabisra. Vannak arra utaló jelek is, hogy több vadkendert hoznak be az országba külföldről, ami kevésbé teszi szükségessé a hollandiai termelést a bűnözők számára - tette hozzá.

A hírportál megjegyezte, a kábítószerlaboratóriumok működése veszélyt jelent a vegyszerek nagyfokú robbanásveszélyessége miatt. Az év elején három ember halt meg egy rotterdami lakóházban bekövetkezett robbanásban, ahol kokaint állítottak elő - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×