eur:
391.7
usd:
361.09
bux:
69506.41
2024. június 3. hétfő Klotild
Nagy-Britannia, London.
Nyitókép: Travelpix Ltd / Getty Images

Megkönnyíti az uniós állampolgárok dolgát London

A már Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok ezentúl könnyebben kaphatnak végleges letelepedési engedélyt.

A brit belügyminisztérium által kedden ismertetett módosítások enyhítik emellett az EU-állampolgárok nagy-britanniai munkáltatói és szállásadói számára előírt ellenőrzési kötelezettségeket is.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Azok az EU-polgárok azonban, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, továbbra is az országban maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel európai uniós letelepedett státusért (EU Settled Status) - kell folyamodniuk.

A Nagy-Britanniában életvitelszerűen eltöltött időtől függően a jogosultak teljes körű (settled), illetve előzetes (pre-settled) letelepedett státust kaptak.

Az utóbbit azok szerezhetik meg, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Az eddigi szabályozás lehetővé tette, hogy ők is megvárják az öt év leteltét megszerzett jogosultságaik maradéktalan megtartásával.

A brit belügyminisztérium kedden közölte, hogy további öt évvel meghosszabbodik a végleges letelepedett státus megszerzéséhez rendelkezésre álló idő azok számára, akik valamilyen okból az előzetes letelepedett státusuk lejárta után - vagyis az öt év elteltével - nem folyamodtak személyesen a végleges letelepedési engedélyért.

Ez komoly mértékű könnyítés, mivel a londoni belügyi tárca korábbi tervei alapján az előzetes letelepedett státusban eltöltött öt év után az EU-állampolgároknak két évük lett volna a végleges letelepedett státus megszerzésére.

A benyújtási határidő kétévi meghosszabbításáról szóló eredeti terveket a minisztérium tavaly nyáron jelentette be. Ennek előzményeként a londoni felsőbíróság a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok érdekvédelmi szervezeteinek keresetére a Brexit-megállapodással ellentétesnek minősítette, hogy az előzetes letelepedett státusú uniós állampolgároknak újból a brit hatóságokhoz kell folyamodniuk a végleges letelepedési engedélyért.

A keresetet benyújtó érdekképviseleti szervezetek szerint ez a kötelezettség azzal a veszéllyel jár, hogy akik az újbóli kérvényezést bármilyen okból elmulasztják - például egyszerűen elfelejtik -,

egyik pillanatról a másikra illegális bevándorlóknak minősülhetnek és a brit kormány kitoloncolhatja őket.

A brit belügyminisztérium az eredeti - most még további könnyítésekkel megtoldott - módosításokról szóló tájékoztatásában közölte: lépéseket tesz annak érdekében is, hogy a lehető legtöbb esetben automatikussá váljon az előzetes letelepedett státus átminősítése végleges letelepedési engedéllyé az erre jogosultak számára.

A tárca által kedden bejelentett további kedvezmények alapján a munkáltatóknak, a bérbeadóknak és az ingatlanirodáknak nem kell újból ellenőrizniük a náluk dolgozó, illetve ingatlanaikban élő EU-állampolgárok nagy-britanniai munkavállalási és lakásbérlési jogosultságát az előzetes letelepedett státus véglegesítésének feltételeként. A londoni belügyminisztérium keddi tájékoztatása szerint 2023 végén 5,7 millió EU-állampolgárnak volt letelepedési jogosultsága, közülük kétmillióan előzetes letelepedett státus alapján éltek Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
Elemzők a főpolgármester-jelölti vitáról: nem tett jót Karácsony Gergelynek

Elemzők a főpolgármester-jelölti vitáról: nem tett jót Karácsony Gergelynek

Vitézy Dávid járhatott a legjobban a főpolgármester-jelöltek vitájával, míg Szentkirályi Alexandrától saját szavazói sem várják el, hogy vitákon részt vegyen – vélekedett az InfoRádióban Schlanger Márton, a Republicon Intézet elemzője. Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója azt mondta, Magyarországon nincs döntő befolyásoló képessége a televíziós vitáknak, így politikusok távolmaradása érthető.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.03. hétfő, 18:00
Deutsch Tamás
a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője
Nagy szívességet tettek a republikánusok Bidennek, de úgy tűnik, mindhiába

Nagy szívességet tettek a republikánusok Bidennek, de úgy tűnik, mindhiába

Mike DeWine, Ohio állam republikánus kormányzója vasárnap aláírta azt a törvényt, amely biztosítja, hogy Joe Biden demokrata elnök szerepeljen az ohiói szavazólapokon a novemberi elnökválasztás során - számolt be az NBC News. A mostani fejlemény ellenére a demokraták korábban már bejelentették: a vitás helyzet megoldása érdekében előrehozzák, és online fogják lebonyolítani a hivatalos jelölési procedúrát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×