eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Jacob Zuma összeesküvéssel, korrupcióval, pénzmosással és csalással vádolt volt dél-afrikai elnök a pietermaritzburgi felsőbíróságon perének tárgyalásán 2023. április 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Kim Ludbrook

Helyzet van Dél-Afrikában - nem engedik elindulni a választáson Jacob Zumát

A dél-afrikai alkotmány rendelkezései szerint nem lehet képviselő az, akit több mint 12 hónapos börtönbüntetésre ítéltek.

Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök nem indulhat a május 29-i parlamenti választásokon - erről hozott határozatot hétfőn a johannesburgi székhelyű alkotmánybíróság.

A testület döntése szerint Zuma 2021-ben a bíróság megsértése miatt kiszabott 15 hónapos szabadságvesztése miatt nem jelöltetheti magát a voksoláson.

A dél-afrikai alkotmány rendelkezései szerint nem lehet képviselő az, akit több mint 12 hónapos börtönbüntetésre ítéltek.

A hatóságok a bírósági döntés nyomán Zuma híveinek tiltakozó akciójára számítanak. Már 2021-ben is erőszakos megmozdulásokhoz vezetett Zuma bebörtönzése KwaZulu-Natal régióban, ezek során több mint háromszázan vesztették életüket.

Az egykori elnököt a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) január végén korrupciós vádak miatt hivatalosan is kizárta soraiból. Zuma eredetileg a Nemzet Lándzsája (uMkhonto we Sizwe, MK) párt színeiben akart indulni a májusi választásokon.

Közvélemény-kutatások szerint az ANC parlamenti többsége harminc év kormányzás után veszélybe került, az MK pedig valódi fenyegetést jelent számára, különösen Zuma szülőhelyén, KwaZulu-Natalban.

A dél-afrikai választási bizottság eredetileg már márciusban kizárta a volt államfőt a választásokról, a döntés ellen azonban sikeresen fellebbeztek, az ügy így került az alkotmánybíróság illetékességi körébe.

Az MK hétfői közleményében csalódottságának adott hangot a döntéssel kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×