eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pexels.com

Nem mindennapi kéréssel szembesült a szicíliai maffiavezér

A Nápoly melletti Caivano plébánosa nyílt levélben szólította fel Francesco Schiavonét, a helyi szervezett bűnözés egyik vezérét, hozza nyilvánosságra, hova ásatta el a lakosság egészségére veszélyes mérgező hulladékokat.

Maurizio Patricello atyának a L'Avvenire katolikus napilapnak küldött levelét kedden hozták nyilvánosságra. Az életfogytiglanra ítélt Francesco Schiavone, más nevén Sandokán, 26 éve tölti börtönbüntetését, és a hatóságok közlése szerint elkezdett együttműködni az igazságszolgáltatással.
Utóbbit kihasználva Patricello atya felszólította Schiavónét, ne csak gyilkosságról,fegyverkereskedelemről és más bűncselekményekről valljon, hanem fedje fel azt is, hova ásatott el a camorra az utóbbi évtizedekben Nápoly és környékén több tízezer tonna ipari és egészségügyi hulladékot, amely a lakosság rákos megbetegedéséhez vezetett.

"Nem bírom felfogni, hogy te, aki okos ember vagy, miként gondolhattad, hogy nyugodtan tudod leélni az életed a szeretteiddel, miközben mérget, halált és félelmet vetettél" - írta Patricello atya.
A pap szerint sokan vélik úgy, hogy Sandokan megtérése csak ravasz húzás, hogy javítson börtönkörülményein. A Schiavone vezette Casalesi-klán egyik jelentős bevételi forrása az illegális hulladékkezelés volt. A nyolcvanas évektől kezdve a föld alá rejtették el az olaszországi és külföldi cégektől átvett káros hatású, gyakran mérgező hulladékot a félmilliós Nápoly és a környező mintegy hatvan település területén. A hatóságok 2000 óta több mint 2700 helyszínt azonosítottak mérgező szemétlerakatként.

A mi térségünkben minden harmadik lakos kevesebb mint száz méterre él egy illegális hulladékgyűjtőtől - írta Patricello atya. A mérgező hulladék rejtekhelyeként szolgáló térséget Tűzföldnek nevezték el: a becslések szerint hárommillió négyzetméternyi területről van szó, amely Európa legnagyobb föld alatti szeméttelepe. Nevét onnan kapta, hogy a térségben bevált gyakorlatnak számít a kisebb szeméthegyek felgyújtása, amivel a káros anyagok égési termékként a levegőbe jutnak, vagy beszivárognak a talajba.

Az igazságszolgáltatással együttműködő Francesco Schiavone vallomásait szerdán használhatják fel először, amikor megkezdődik a Nicola és Vincenzo Schiavone elleni per. A camorra vezérrel névrokon Schiavone-testvérpárt azzal vádolják, hogy vesztegetéssel több közbeszerzési pályázatot is megszereztek az olasz államvasutaktól.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×