eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Mahmúd Abbász palesztin elnök (j) Antony Blinken amerikai külügyminisztert fogadja a ciszjordániai Rámalláhban 2023. november 5-én, az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres konfliktusa alatt.
Nyitókép: Alaa Badarneh

Szakértő: az arab világnak nagyon fontos, hogy megszólalt Mahmúd Abbász

Mahmúd Abbász palesztin elnök azonnali megállapodás megkötésére szólította fel a Hamász iszlamista terrorszervezetet a túszok szabadon engedéséről Izraellel a Rafah elleni izraeli támadás megelőzése és a palesztin nép védelme érdekében.

Teljesen mást akarnak a felek, Izrael meg akarja tisztítani a Gázai övezetet a Hamásztól, ami nem reális vállalkozás. Bár a korábbi izraeli támadások és bombázások legyengítették a város védelmét, de ennyire masszív hadművelet még zajlott Rafah ellen, ahol a Hamásznak még vannak tartalékai − mondta Novák Attila András az InfoRádióban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Molnár Tamás Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa szerint a Hamászon belül is éles ellentét van a gázai szárny és az emigrációban élők között. Az utóbbiak erőltetnék a háborút, és azt, hogy semmilyen feltétel mellett ne adják meg magukat, a Gázai övezetben élő vezetőség viszont kompromisszumképes, mert látják, hogy milyen körülmények vannak Rafahban.

„Nehéz pontosan felmérni, hogy mekkora a támogatottsága a Hamásznak a Gázai övezetben élő palesztinok körében. Korábban voltak felmérések, főleg Ciszjordániában, de ezek nem az európai értelemben vett demokratikus közvélemény-kutatások. Az itt élőket lényegében a Hamász nevelte, nem is láttak mást, tehát valószínű, hogy erős még a támogatottságuk, de az is látszik, hogy a politikai és katonai hatalmuk jelentősen korlátozódott” − fejtette ki Novák Attila András. Hozzátette, hogy a városban súlyos a humanitárius helyzet, több mint másfél millió ember zsúfolódott össze, akik főleg az északi részről menekültek Rafah felé, az izraeli hadsereg felszólítására. További lehetőségük viszont nincs a menekülésre, a település a határ mellett van, Egyiptom pedig jelezte, hogy nem engedi be a területére a palesztin menekülteket.

Mahmúd Abbász szerint újabb Nakba következik be, ha az iszlamista terrorszervezet nem tud megegyezni Izraellel a túszok szabadon engedéséről. Ez a kifejezés az első zsidó–palesztin háborúra utal, amikor 700 ezer palesztinnak kellett elhagynia az otthonát a megalakuló Izrael állam területéről − mondta a szakértő, majd hozzátette, hogy szerinte az arab világ számára nagyon volt a Palesztin Hatóság elnökének megszólalása, mert ezzel is jelzi, hogy van beleszólása a folyamatokba, és kifejezi a palesztin nép egységét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×