eur:
394.83
usd:
367.43
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
2017. szeptember 7-i kép Friedrich Merz német politikusról, egykori szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetőről a Man meets Technology címmel rendezett bankárkonferencián Frankfurtban. A politikai pályafutását 2009 óta szüneteltető Merz 2018. október 30-án bejelentette, hogy elindul a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán. Az előző napon Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke bejelentette, hogy nem indul többet a pártelnöki tisztségért.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Friedrich Merz kemény üzenetet küldött Olaf Scholznak

Rendkívül élesen bírálta Olaf Scholzot az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke. Friedrich Merz szerint a kancellár által ígért korszakváltásból szinte semmi nem valósult meg, a kormányfő nem mérte fel kellően a háború következményeit, döntéseivel késlekedett, és több ízben csak külső nyomásra cselekedett.

A kancellár "korszakváltó" beszéde három nappal az ukrajnai háború kitörése után hangzott el. Olaf Scholz ebben gyökeres változásokat ígért elsősorban a német kül- és biztonságpolitikában. Első lépésként 100 milliárd eurós rendkívüli támogatást jelentett be a német hadsereg, a Bundeswehr megerősítésére.

Friedrich Merz szerint a kancellár korszakváltást ígért ugyan, valójában az általa vezetett kormány nem a háború okozta változásoknak megfelelően cselekedett – jelentette ki a konzervatív CDU elnöke. 2022. február 24. mély törést jelentettt az európai történelemben, és ennek a német lakosság teljes mértékben tudatában van. Mégis Berlinben sokan feltették a kérdést, vajon a Scholz által hangoztatott korszakváltás a kormány politikájában bekövetkezett-e – fogalmazott a kereszténydemokrata pártelnök az ARD televíziónak adott interjújában.

"Már egy évvel ezelőtt figyelmeztettem a kancellárt arra, hogy

a korszakváltásnak a rendkívüli támogatásokon túl ki kell terjednie a politika valamennyi területére"

– emlékeztetett. Ennek ellenére a kormány továbbra is úgy hajtja végre a hivatalba lépése után elfogadott koalíciós szerződést, mintha azóta semmi nem történt volna – tette hozzá.

"A háború messze túlmutat az ukrajnai háborún" – fogalmazott Merz, és hozzátette: Európa a világháború utáni történelemben első ízben találja magát szemben olyan önkényuralmi rezsimekkel Kínában és Oroszországban, amelyek egészen nyíltan katonai erőszakkal fenyegettek annak érdekében, hogy befolyási övezetüket kiszélesítsék.

Szerinte Scholzra a habozás és a késlekedés jellemző. A kancellár mindig igyekszik a "minimumot" teljesíteni annak érdekében, hogy segítse Ukrajnát a jogos önvédelemben.

Az ellenzék első számú politikusának számító konzervatív politikus felrótta a kancellárnak azt is, hogy nem képes politikájának megfelelő közvetítésére. Ebből is fakad szerinte az a benyomás, hogy Olaf Scholz habozik, késlekedik, és csak ezt követően külső nyomás hatására hozza meg döntéseit – fogalmazott Merz. Ezzel kapcsolatban pedig adós valamennyiünknek, adós a német közvélemények azzal a magyarázattal, hogy miért teszi mindezt – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×