eur:
392.73
usd:
362.97
bux:
72160.77
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az államok kormányzóival és a legfelsőbb bíróság elnökével találkozik a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én, egy nappal az után, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megostromolták a hivatalt, továbbá a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással győzött a 2022. októberi elnökválasztáson.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/André Borges

Közös devizaelszámolást vezetne be a két legnagyobb dél-amerikai gazdaság

Más térségbeli államokat is szívesen látnának benne. Ha létrejönne, ez lenne a világ második legnagyobb pénzügyi uniója - a teljes együttműködésre azonban kicsi az esély.

A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről, a közös elszámolási egység bevezetéséről és egy argentin-brazil földgázvezeték létesítésének feltételeiről tárgyalt hétfőn Buenos Airesben a brazil és az argentin elnök.

Az első külföldi útján Argentínába látogató Luis Inácio Lula da Silva brazil elnök argentin kollégájával és baloldali szövetségesével, Alberto Fernándezzel tartott közös sajtótájékoztatóján közölte: előzetes tárgyalásokat folytattak

közös elszámolási egység bevezetéséről az amerikai dollártól való függőség csökkentése érdekében, amely azonban nem helyettesítené a jelenlegi valutákat.

Az argentin gazdaság előtt számos kihívás áll, így a dollárhiány, míg a kormány a devizakészletek feltöltéséért küzd, miközben az infláció tavaly megközelítette a száz százalékot.

A két vezető a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) 7. csúcstalálkozója alkalmából találkozott az argentin fővárosban.

Előzőleg Fernando Hadded brazil pénzügyminiszter és más vezetők kevéssé valószínűsítették a teljes valutaunió bevezetését.

Fernández közölte, hogy Lulával megvitatták az argentínai Vaca Muerta palagáz lelőhelyekről történő gázszállítás lehetőségét Brazíliába. Lula hozzátette, hogy

a BNDES brazil fejlesztési bank finanszírozhatná a gázvezeték építését.

A 7. csúcstalálkozóra több mint húsz államfőt, számos nemzetközi szervezet képviselőit várják, közöttük Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét. Az argentin fővárosba várták Miguel Díaz-Canel kubai és Nicolás Maduro venezuelai elnököt is. Maduro végül lemondta a részvételt, arra hivatkozva, hogy "agressziót terveztek" a küldöttség ellen.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor látogatása Brüsszelben súlyos diplomáciai konfliktust okozott

Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai látogatása, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, jelentős vitákat váltott ki Európa-szerte. Brüsszelben sok tisztviselő és vezető érzi úgy, hogy a hétfőn elindult féléves magyar elnökséggel visszaélt a magyar kormány. Az Európai Bizottság jelezte, nem tudtak előzetesen az útról és a Portfolio is így értesült más uniós szervezetektől, valamint külföldi diplomatáktól.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×