eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Dmitrij Csernisenko miniszterelnök-helyettes megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2022. október 24-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Pool/Gavriil Grigorov

Vlagyimir Putyin aláírta az orosz „gyermekvédelmi törvényt”

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvénymódosítás-csomagot, amely megtiltja az a médiában az "LMBT, a nemi átalakítás és a pedofília propagandáját" – az erre vonatkozó tájékoztatás hétfőn jelent meg jogszabály-javaslat lapján az orosz parlamenti alsóház adatbázisában.

A tilalom a filmekre, könyvekre, reklámokra, médiakiadványokra és számítógépes játékokra vonatkozik, megszegése esetén akár 10 millió rubel (jelenlegi árfolyamon 63 millió forint) bírság is kiszabható.

A magánszemélyeknek például 400 ezer rubelig (2,5 millió forint), a jogi személyeknek pedig ötmillió rubelig (31,5 millió forint) terjedő büntetést kell majd fizetniük az "LMBT-propagandáért". A külföldiek 15 napos adminisztratív letartóztatásra vagy kitoloncolásra is ítélhetők.

A pedofília propagálásáért magánszemélyeket 800 ezer rubelig (5 millió forint), szervezeteket pedig tízmillió rubelig (63 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújthatnak. A külföldi állampolgárok ezért is kiutasíthatók lesznek Oroszországból.

Amennyiben "nem hagyományos" szexuális kapcsolatokról és preferenciákról fiatalkorúak körében terjesztenek információt, illetve ha az a nemváltoztatás szándékát keltheti bennük, a magánszemélyekre 200 ezer rubel (1,25 millió forint), a jogi személyekre pedig 4 millió rubel (25 millió forint) büntetés szabható ki.

A szigorítások betartásának felügyeletére az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyeletet (Roszkomnadzor) jogosították fel.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban a parlamenti előkészítés szakaszában elítélte az "LMBT-propaganda" betiltását célzó törvénytervezetet.

A szigorítások egy másik társszerzője, Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő az új szabályozást Blinkennek adott válasznak nevezte.

Putyin elnök hétfőn aláírta azt a törvényt is, amely megtiltja a gyűlések, felvonulások és tüntetések megtartását a közhatalom épületei, a templomok, az iskolák, a vasútállomások és repülőterek közelében. A jogszabály megtiltja a gyűléseket a felsőoktatási intézmények és kórházak szomszédságában is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×