eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels.com

Botrányos halloween Ausztriában: a menekültek tomboltak, a járókelők menekültek

Halloween éjszakája Ausztria több városában erőszakba torkollott, a rendőröknek randalirozó fiatalok, köztük migránsok adtak munkát. A történtek nyomán a belügyminiszter a linzi illetékeseket a biztonság megszilárdítását célzó csúcstalálkozóra szólította fel, és a menekültstátusszal rendelkező résztvevőkkel szemben kemény büntetést helyezett kiltásba.

Az ORF közszolgálati rádió és televízió szerint Linz belvárosában került sor erőszakos cselekményekre. A város polgármestere a történtek nyomán hangsúlyozta, hogy "nulla tolerancia" van érvényben minden fajta erőszakkal szemben. Klaus Luger köszönetet mondott a rendőrségnek a gyors és következetes reagálásért.

A felső-ausztriai tartományt az Osztrák Néppártttal közösen kormányzó Osztrák Szabadságpárt szerint az éjszakai randalírozók töbsége migrációs hátterű fiatal volt. A radikális jobboldali párt Karl Nehammer kancellár kormányát vádolta az általa elhibázottnak nevezett menekültpolitikáért.

Elítélte az erőszakos cselekményeket az osztrák belügyminiszter. A néppárti (ÖVP) Gerhard Karner szerint a halloween éjszakáján történt bűncselekmények az Ausztria jogállami értékeivel való legmélyebb antidemokratikus szembenállást tükrözik.

A miniszter a tartományi rendőrség vezetőit felszóltotta arra, hogy a polgármesterrel együtt egy a város, illetve a tartomány biztonságával foglalkozó csúcstalálkozón elemezzék a történteket, és tegyék meg a szükséges lépéseket.

A Kronen Zeitung című lapnak nyilatkozva Karner kijelentette, hogy

a menekültstátusz megvonásához vezető eljárást kezdeményeznek azokkal szemben, akik részt vettek az erőszakos cselekményekben.

A beszámolók szerint a randalírozók a tűzijátékokhoz használatos rakétákkal, kövekkel és üvegpalackokkal dobálták előbb a békés járőkelőket, majd a riasztás után kivezényelt rendőröket is. Ellenük erőszakos cselekmény elkövetésének gyanújával eljárást indítanak.

Az ORF beszámolója szerint néhány rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A hatóságok mintegy 130 randalírozót igazoltattak, 9 személyt agresszív magatartás miatt őrizetbe vettek.

Egyes feltételezések szerint nem kizárt, hogy az erőszakos cselekmények előre tervezettek voltak.

A hatóságok erre következtettek egy a TikTok közösségi videóhálozaton terjesztett felhívásból.

Hasonló, de kisebb méretű erőszakos cselekményekre került sor halloween éjszakáján az ugyancsak felső-aosztriai Wels városában, továbbá az alsó-ausztria Ernsthofenben, de Salzburgban, Klagenfurtban, valamint Bécsben is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×