eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A drónnal készült felvételen olajfogó úszó gátakkal akadályozzák meg az olajfoltok terjedését a perui Ventanilla Cavero tengerpartja közelében 2022. január 22-én. A Csendes-óceán déli részén fekvő Tonga közelében található tenger alatti Hunga-Tonga-Hunga-Haapai tűzhányó kitörése miatt több mint 6000 hordónyi olaj ömlött az óceánba Peru partjainál január 15-én. A tongai vulkánkitörés keltette hatalmas hullámok elmozdították a Repsol spanyol olajvállalalat egyik kőolajat szívattyúzó tartályhajóját a perui La Pampilla olajfinomítóban, ez okozta az olaj kiömlését.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Cristian Olea

Csillagászati óceánszennyezési per kezdődik egy dél-amerikai ország és egy magáncég között

4,5 milliárd dollárt követelnek a szennyezést okozó Repsoltól: több mint tízezer hordónyi olaj ömlött a Csendes-óceánba januárban Lima partjainál.

A gigaösszeg kétharmadát a környezetben bekövetkezett károkért, egyharmadát pedig a lakosság kártalanítására követeli Peru a spanyol olajcégtől, amely elhárítja, hogy felelős lenne az esetért – írja a BBC.

A vállalat kezdeti magyarázata szerint a baleset a tongai vulkán kitörésekor keletkező hitelen és szokatlan hullámzás miatt következett be. Később már egy tankerhajót vádolt. Kedden egy perui bíró elfogadta az Indecopi által a Repsol ellen benyújtott 4,5 milliárd dolláros keresetet, ami azt jelenti, hogy az ügy bíróság elé kerül.

A Repsol nem érzi magát felelősnek

A balesetben egy víz alatti olajvezeték volt érintett január 15-én: akkor ömlött olaj a vízbe, amikor a Mare Doricum nevű, olasz zászló alatt közlekedő tartályhajó a Repsol La Pampilla finomítójában kirakodott. A Repsol tagadja felelősségét és alaptalannak nevezi az ellene felhozott vádakat.

"Még nem kaptunk értesítést arról, hogy a bíróság elfogadta volna a keresetet, és nem ismerjük az annak részleteit" – mondta a cég szóvivője a BBC-nek.

"A okokat még vizsgálják, de

az előzetes megállapítások szerint a Mare Doricum hajó ellenőrizetlen mozgása okozta a balesetet, miközben a tanker nyersolajat rakodott ki a terminálon.

Ennek ellenére a Repsol minden rendelkezésére álló eszközt bevetett a partvidék szennyeződésének megfékezésére, a terület megtisztítására és helyreállítására, a térségben élő közösségek megsegítésére, valamint az olajfolt által érintett állatvilág megmentésére és ellátására" – tette hozzá a szóvivő.

Sokan vesztették el az állásukat is

Pedro Castillo perui elnök minden idők egyik legnagyobb ökokatasztrófájaként beszélt az esetről, mely miatt halászok és a turizmusban dolgozók tömege vesztette el megélhetését. A parttól 150 kilométeres körzetben élők életére máig kihatnak az olajszennyezés hatásai a pert indító Indecopi szerint. Még januárban indult nyomozás a Repsol büntetőjogi felelősségének megállapítására: a cég helyi vezetői másfél évig nem hagyhatják el Perut.

A cég szerint az olajfolt feltakarítása 150 millió dollárba kerül – ez a cég tavalyi nettó bevételének tizenhatoda.

Stuart Haszeldine, az Edinburgh-i Egyetem geotudományi professzora szerint a közösségeknek és az országoknak "joguk van elvárni a biztonságos olaj- és gázszállítást".

"Ez próbatétel Peru jogrendszerének erejével kapcsolatosan, hogy kikényszerítsék az igazságosságot egy azt nem akaró, jó forrásokkal rendelkező multinacionális céggel szemben. A végső egyezséget befolyásolhatja a Repsol saját hírnevének és a globális működésre vonatkozó jövőbeli engedélyeinek értékelése" – tette hozzá.

Két védett terület is érintett

Melissa Moore, az Oceana, az óceánok védelméért kampányoló jótékonysági szervezet brit politikai vezetője elmondta, örömmel hallotta, hogy az ügy bíróság elé kerül.

"Ez a káros olajszennyezés két védett biodiverzitású területen, az Ancón rezervátumban és a Pescadores-szigeteken okozott pusztítást, amelyek olyan ikonikus és jogilag védett fajoknak adnak otthont, mint a Humboldt-pingvin és a tengeri vidra" – mondta.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×