eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background
Nyitókép: onurdongel/Getty Images

Egy magyar vállalkozást is érintenek a gázcégekre kivetett orosz szankciók

Moszkva 31 energetikai vállalatot sújtott ellenszankciókkal, így például a Gazprom korábbi európai leányvállalatait, valamint kereskedőket és földalatti gáztárolók üzemeltetőit. Érintett a kulcsfontosságú Jamal gázvezeték egyik szakaszának tulajdonosa is.

A rendelet szerint az érintett vállalatokkal több ügyletet tilos lesz lebonyolítani. Az orosz hatóságok, jogi és magánszemélyek nem köthetnek velük és az ellenőrzésük alá tartozó szervezetekkel üzleteket, nem teljesíthetik a velük kötött megállapodásokból eredő kötelezettségeket, és nem végezhetnek pénzügyi tranzakciókat a javukra. Ez egyebek között a már megkötött külkereskedelmi szerződésekre is vonatkozik.

A tilalmakat korábban elnöki rendelet határozta meg, ezeket most kormányrendelet konkretizálta. Egyebek között megtiltotta a szankciós listán szereplő vállalatok javára történő kifizetéseket, értékpapírügyleteket, a tulajdonukban lévő vagy általuk bérelt hajók befutását az orosz kikötőkbe.

A Reuters szerint egyelőre nem világos, hogy ez milyen hatással lesz az Európába irányuló gázszállításokra, amely gázának több mint egyharmadát Oroszországtól vásárolja.

Kulcsfontosságú német és lengyel cégek a listán

Az orosz szankciós lista egyebek között a Gazprom Germania GmbH, a Gazprom Schweiz AG, a Gazprom Marketing & Trading USA Inc, a Vemex, a Wingas, és az EuRoPol GAZ vállalat nevét tartalmazza.

A Gazprom Germania több jelentős földgáztárolót is üzemeltet Németországban, egyebek között a Wingasszal együttműködve Jemgumban és Rehdenben, valamint több projekten dolgozott Szerbiában, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban.

Az EuRoPol GAZ a Gazprom és a lengyel PGNiG közös vállalkozása, amely

a Jamal-Európa gázvezeték lengyel szakaszának tulajdonosa.

A Gazprom a gáz nagy részét a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül szállítja Európába.

A Gazprom-csoport március 31-én egyszerűen megszüntette részesedését a Gazprom Germania Gmbh-ban és a vállalat tulajdonában lévő összes eszközben, ami miatt a német gazdasági és éghajlatvédelmi minisztérium a céget szeptember 30-ig a Szövetségi Hálózati Ügynökség gondnoksága alá helyezte. Az orosz holding szerint ezeknek a vállalatoknak fel kell hagyniuk a Gazprom védjegyének használatával.

A napi.hu kiszúrta, hogy szerepel egy magyar cég is az érintettek listáján: a WIEE Hungary Kft.-t vették büntetőintézkedések alá, melynek tulajdonosa a Gazprom Schweiz AG. A 2010-ben alapított, öt alkalmazottat foglalkoztató cég 2020-ban 44,998 milliárd forint árbevétel mellett 0,43 milliárd forintos eredményt ért el.

Címlapról ajánljuk
Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Már megint nyílik a vagyoni olló: lemaradnak a világ szegényei

Az utóbbi tíz évben leállt a világ szegényebb országainak felzárkózása. Azaz, lassabban haladnak a jólét felé, mint ahogy a gazdagok gazdagodnak. Pedig, a 90-es évek közepétől húsz éven át éppenséggel visszaszorulóban volt a szegénység és javultak a mutatók. A folyamat azonban körülbelül tíz éve elakadt – írja az Economist magazin.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×