Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Nuni Veiga

Kényszerleszállást hajtott végre a lengyel elnök gépe a Biden-találkozó előtt – percről percre a háborúról

Infostart
2022. március 25. 07:27
Több mint egy hónapja tart az oroszok által indított háború Ukrajnában. Az EU-csúcson nem hoztak újabb szankciókat.
2022.03.25. 20:00

Rubelben fizetni a gázért? A távol-kelet is felvonta a szemöldökét

Az ázsiai földgázimportőr országokat is meglepte Vlagyimir Putyin döntése, mely szerint a Moszkva által „barátságtalannak” ítélt országoknak ezentúl rubelben kell fizetniük a számlát. Putyin ezzel az Ukrajna elleni inváziót követő szankciókért vágott vissza, ami megtámogatta a rubel árfolyamát.

2022.03.25. 19:50

Cáfol a Honvédelmi Minisztérium: nincs mozgósítás Magyarországon

Hamis, valótlanságokat állító behívóparancsokat terjesztenek ismeretlenek postai és elektronikus úton a Magyar Honvédség Parancsoksága nevében, amelyben egy "életbe lépett rendkívüli és hadi állapotra" és a nem létező "tartalékos hadkötelezettségre" hivatkozva szólítanak fel.

2022.03.25. 19:43

Joe Biden: elérkezett a megpróbáltatás órája

A mai nemzedék a sorsdöntő pillanatban él, a demokrácia és az autokrácia harca közepén áll - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök pénteken a dél-lengyelországi Rzeszówban, ahol az amerikai 82. légideszant-hadosztály katonáival találkozott.

2022.03.25. 18:26

ARD: a Vlagyimir Putyin által indított támadás a német külpolitika veresége is

Az Ukrajna elleni orosz invázió a német külpolitika veresége is. Erre a következtetésre jutott az ARD német közszolgálati televízió elemzője is, aki szerint a történtek minden korábbi dicséret ellenére árnyékot vetnek a korábbi kancellár, Angela Merkel külpolitikai örökségére.

2022.03.25. 17:37

Kijev: Szijjártó Péter úgy beszél, mint az orosz hivatalnokok

Üzenetváltások a magyar külügyi tárca és az ukrán elnök között. Szijjártó Péter a közösségi oldalán is reagált a 24.hu által írtakra.

2022.03.25. 17:27

Kivonulásra szólította fel Putyint Erdogan is

Recep Tayyip Erdogan török államfő "tiszteletet érdemlő kivonulásra" szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajnából – közölte a török elnöki hivatal. Szavait Putyinhoz címezve Erdogan azt mondta, az orosz elnöknek kell megtennie az első lépést a béke felé az orosz katonai támadás alatt álló Ukrajnában.

Kijelentette, hogy Törökország továbbra sem tervez szankciókat bevezetni Oroszország ellen, hiszen nem engedheti, hogy a nép a téli hidegben magára maradjon, és szerinte az ország iparának működését sem lehet teljesen átalakítani.

Törökország nagymértékben függ az orosz gáz- és energiaellátástól, emellett az ország déli részén orosz vezetés alatt épül Törökország első atomerőműve, amely várhatóan a török energiaszükséglet tíz százalékát – körülbelül a milliós lakosságú Isztambul energiafogyasztását – fedezi majd. Erdogan és a török vezetés közvetítői szerepet tölt be az ukrán-orosz konfliktusban, Ankara ugyanis Kijevvel és Moszkvával is szoros kapcsolatot ápol. (MTI)

2022.03.25. 17:17

Azért ütötte ököllel, rugdosta a menekültet, mert ukrán

A Tatabányai Járási Ügyészség bántalmazással elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő ügyben indítványozta annak a férfinak a letartóztatását, aki szerdán az esti órákban bántalmazott egy ukrán állampolgárt.

2022.03.25. 17:13

31 orosz művészt kitiltott Lettország

Lettország feketelistára helyezett 31 orosz művészt és kulturális személyiséget az ukrajnai háború támogatása miatt. A listán szereplő személyek meghatározatlan ideig nem léphetnek Lettország területére – közölte a rigai külügyminisztérium.

A tiltólistára főleg olyan előadóművészek kerültek fel, akik Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde előtt felléptek a moszkvai Luzsnyiki-stadionban március 18-án az ukrajnai háború dicsőítésére tartott monumentális showműsorban.

A Lettországból kitiltott orosz művészek között szerepel

  • Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező és -színész,
  • Valerij Gergijev sztárkarmester,
  • Gyenyisz Macujev zongoraművész,
  • Vlagyimir Maskov filmszínész,
  • Nyikolaj Rasztorgujev, az úgynevezett "hazafias" dalairól ismert rockzenész és
  • Polina Gagarina énekesnő, a 2015-ös Eurovíziós Dalverseny második helyezettje. (MTI)
2022.03.25. 17:07

Vészforgatókönyv készült arra, hogy az oroszok NATO-területen bombáznak

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó a Lengyelországba tartó amerikai elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén a sajtó jelen lévő munkatársainak kérdésére válaszolva elmondta: felkészülnek arra az esetre, ha Oroszország a NATO-tagországok területén belül próbálná meg bombázni az Ukrajnába utánpótlást szállító gépkocsikonvojokat.

2022.03.25. 16:57

Joe Biden nem képes kezelni az orosz–ukrán válságot az amerikaiak többsége szerint

Miközben Joe Biden a NATO-szövetségesekkel egyeztetett az Ukrajna elleni orosz háborúra adandó válaszról, egy friss washingtoni felmérés arról tanúskodott, hogy az amerikaiak többsége nem elégedett az elnök fellépésével.

2022.03.25. 16:37

Amerikai önkéntesek érkeztek harcolni Ukrajnába – videók

Az ukránok oldalán küzdő nemzetközi légió egyre komolyabb szerepet játszik a hadműveletekben.

2022.03.25. 16:17

Gigantikus segélyszállítmányt küld az EU Ukrajnába

Az Európai Unió sürgősségi segélyszállítmányt, benne egészségügyi felszereléseket és mentőautókat juttat Ukrajnának és az ukrajnai menekülteket befogadó szomszédos országoknak – közölte az Európai Bizottság pénteken.

A segélyszállítmány több millió alapvető egészségügyi eszközt, köztük gyógyszereket, menedékhely kialakítására alkalmas felszereléseket és élelmiszereket, továbbá

  • 21 mentőautót és
  • 16 rohammentőt,
  • 11 tűzoltóautót és
  • 23 olyan teherautót

biztosít, melyek 49 tonnányi elsősegély- és más egészségügyi felszerelést tartalmaznak.

A szállítmányhoz az uniós tagállamok mindegyike, valamint Norvégia és Törökország járult hozzá az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül. Ez a valaha végrehajtott legnagyobb segélyművelet az unió mechanizmus keretében. (MTI)

2022.03.25. 16:06

Moszka: a Donyeck-medence nagy része szakadár kézen

A luhanszki szakadár "népköztársaság" területének 93 százalékát a szakadárok ellenőrzik az oroszok szerint.

2022.03.25. 15:55

Szijjártó Péter New Yorkból jelentkezett be

A New Yorkban állandó székhellyel rendelkező humanitárius világszervezetek mellett, már a kormányt állandóan bíráló washingtoni és brüsszeli nyilvánosságban is elismerik az Ukrajnából érkezett menekültek magyarországi ellátását – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

2022.03.25. 15:10

Az oroszországi és fehéroroszországi határok lezárására kérte Kijev az EU-t

Az orosz erőknek sikerült "részleges" szárazföldi folyosót nyitniuk a Krím és Donyeck megye között.

2022.03.25. 15:09

Pénteken elbukta csütörtöki nyereségét a moszkvai tőzsde

A közel egy hónapra bezárt moszkvai értéktőzsde a csütörtöki, első kereskedési napon elért szinte teljes nyereségét elvesztette pénteken az ugyancsak rövidített kereskedésben.

A rubel elszámolású MOEX index pénteken 3,66 százalékkal, 2484,13 pontra süllyedt a csütörtöki 4,4 százalék erősödés után. Eközben a dollárban számított RTS index a csütörtöki 9 százalékos esést követően pénteken tovább gyengült, 2,7 százalékkal, 829,62 pontra csökkent.

A tőzsdén külföldiek tulajdonában lévő papírokkal nem lehet kereskedni, és shortolási tilalom van érvényben.

Az euróval szemben a rubel mintegy 1,5 százalékkal, 105,80-ra erősödött és 1,57 százalékkal, 96,14-re drágult a dollárral szemben. (MTI)

2022.03.25. 15:05

Kényszerleszállást hajtott végre a lengyel elnök gépe a Biden-találkozó előtt

Kényszerleszállást hajtott végre a lengyel elnök repülőgépe, amely a Joe Biden amerikai elnökkel a délkelet-lengyelországi Rzeszówban esedékes találkozóra vitte Andrzej Dudát – közölte a lengyel államfő külügyi államtitkára, Jakub Kumoch.

Kumoch szerint a repülő műszaki hiba miatt fordult vissza Varsóba, majd kényszerleszállást hajtott végre. A lengyel elnök egy másik géppel indul újból a találkozó helyszínére - mondta el az államtitkár a PAP hírügynökségnek. Az államfői találkozó programját "kissé módosítják" - közölte Kumoch.

Közben a Joe Bident szállító Air Force One repülőgép péntek 14 órakor leszállt a Rzeszów melletti Jasionka repülőterén. (MTI)

2022.03.25. 14:53

Már vonat sem fog járni Helsinki és Szentpétervár között

Finnország felfüggeszti a vonatközlekedést Helsinki és Szentpétervár között – jelentette be a VR finn vasútvállalat személyi forgalomért felelős vezetője. Topi Simola elmondta, hogy a finn állami vezetés pénteken utasította cégét az Allegro néven ismert vasúti járat leállítására jövő hétfőtől.

Az Ukrajna elleni orosz háború kezdete óta a járatot nap mint nap orosz utasok töltötték meg, miután február vége óta a légi közlekedés is megszűnt Oroszország és az Európai Unió (EU) között. A háború kezdete, február 24. óta az Allegro jelentette az egyik utolsó tömegközlekedési útvonalat, amely Oroszországot és az EU-t még összekötötte.

Finnország állami tulajdonokért felelős minisztere a Helsingin Sanomat című finn napilapnak elmondta, hogy a vonatközlekedés fenntartása elsősorban arra szolgált, hogy az Oroszországban tartózkodó finn állampolgárok biztonságban hazatérhessenek. Az Oroszországra mért szankciók miatt azonban, Tytti Tuppurainen szavai szerint, "az Allegro működtetése többé nem indokolt".

A Finnország és Oroszország közti határ a személyautóval közlekedők számára továbbra is nyitva marad. (MTI)

2022.03.25. 14:22

Gulyás Gergely: komoly sikert ért el a miniszterelnök Brüsszelben

Az EU-tól pluszban kapott 300 millió euró nagy segítség ahhoz, hogy ne a magyar embereknek kelljen a háború árát megfizetnie – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Dobrev Klára szerint az EU egy másik pénzösszeget szabadított fel, mint amiről a kormány beszél.

2022.03.25. 14:01

Oroszország fontolgatja, hogy bitcoint is elfogadjon a gázért

A nyugati szankciók fényében, a baráti országok esetében.

2022.03.25. 13:50

Pletser Tamás: ha az oroszok rubelelszámolást akarnak, technikai csőd várhat a Gazpromra is

Oroszország aligha tud végzetes következmények nélkül rubelelszámolásra váltani – mondta az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

2022.03.25. 13:44

A török elnök újra tárgyal

Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken újra felhívja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, míg Vlagyimir Putyinnak a hétvégén, vagy jövő hét elején veszél majd. A török elnök szerint a hat pontból négyben megegyezés körvonalazódik az orosz és ukrán fél között, ezek közé tartozik, hogy Kijev letegyen a NATO-csatlakozásról, valaimint hivatalosnak ismerje el az orosz nyelvet. (CNN)

2022.03.25. 13:33

Fontos raktárat semmisíthettek meg az oroszok

Nagy csapást jelenthet az ukrán ellátásra.

2022.03.25. 13:22

Lengyel helyzet

Már 2,2 milliónál is több menekült érkezett Lengyelországba. Az Ukrajnából, a háború elől menekülők száma néhány napig csökkent, de csütörtökön ismét emelkedett az előző napihoz képest, akkor 32 500 embert regigsztráltak. (BBC)

2022.03.25. 13:18

Menekült nyerte a jeruzsálemi maratont

Valentina Verecka, aki 11 éves lányával menekült el Ukrajnából, megnyerte a jeruzsálemi maratont. A nő 2:45.54-es idővel győzött. A 31 éves atléta Lengyelország felé hagyta el Ukrajnát, majd Izraelbe utazott. Férje az ukrán seregben harcol. (BBC)

2022.03.25. 13:15

Befogadóközpontot nyitottak Debrecenben

Befogadóközpontot alakított ki az orosz-ukrán háború kitörése miatt otthonukat elhagyni kényszerülő menekülteknek a Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány Debrecenben. Az intézmény megnyitóján Kiss Ábel Lukács, az intézmény igazgatója elmondta: a debreceni Erdőspusztán, a Vekeri-tó mellett található Dorcas Kemping és Konferenciaközpont területén megnyílt befogadóközpontban kétszáz menekültet tudnak ellátni hosszabb távon, családonként átlagosan 1-3 hónapon keresztül, ez szükség esetén meghosszabbítható.

Jelenleg 42 menekült tartózkodik a befogadóközpontban, a jövő héten további 20 érkezése várható, április közepéig száz embert tudnak elhelyezni a fűthető faházakban, majd megnyitják a nyári szálláshelyeket is - közölte Kiss Ábel Lukács, jelezve, hogy 24 órás szolgálatot tartanak, gyermekfelügyeletet biztosítanak, és további önkéntesek, köztük ukránul, oroszul tudó pedagógusok jelentkezését várják. (MTI)

2022.03.25. 13:15

Jóváhagyhatják az EU katonai stratégiáját a csúcson

A magas energiaárak leküzdése is téma lesz Brüsszelben pénteken.

2022.03.25. 12:57

Kocsis: Gyurcsány álljon le a háborús hergeléssel!

A Fidesz frakcióvezetője arra szólítja fel Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét, hogy "álljon le a háborús hergeléssel", ne kockáztassa a magyarok békéjét és biztonságát.

Kocsis Máté Facebook-bejegyzésében Gyurcsány Ferenc közösségi oldalán megjelent posztjára reagált, amelyben a volt miniszterelnök a "Zelenszkij-Orbán vita lényegéről" írva úgy értékelt: Orbán Viktor "gyáva, erkölcstelen nemzetként szeretne bennünket látni, láttatni". "Orbán szerint életünk ára a bűnbeesés. Az élethez szar alakká kell válnunk - mondja. Meg se próbál más utat ajánlani a nemzetnek. (...) Miért osztoznánk az ő bűnében? Van más választás" - fogalmazott a DK elnöke. Kocsis Máté bejegyzésében azt hangoztatta, hogy nem keveredhetünk bele a háborúba. Gyurcsány Ferencet pedig felszólította, hogy ne tegyen ilyen nyomást a magyarokra.

"Nem, nem válunk +szar alakká+ - ahogy mondja -, és nem leszünk gyávák, erkölcstelenek, ha ki akarunk maradni két másik ország konfliktusából" - érvelt. Szerinte ennek az ügynek sokkal nagyobb a tétje, mint egy hétköznapi politikai vitának. "Életveszélyes, amiért maga biztosan nem fogja vállalni a felelősséget. Sosem tette. Tudja, mivel járna a részvétel, mégis belehajszolná az országot. Még mindig" - fogalmazott Kocsis Máté.

Arra is felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy "ne hadováljon" más útról, hiszen ő is pontosan tudja, vagy kimaradunk, vagy belekeveredünk a háborúba. (MTI)

2022.03.25. 12:29

Tálas Péter–Mártonffy Balázs: most írjuk a következő világrend szabályait

Az orosz–ukrán háború átalakítja a világrendet, de még nem tudni, hogy a bipolaritás vagy inkább a töredezett multipolaritás lesz-e a mérvadó – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója és Mártonffy Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézet vezetője volt a vendége. A szakértők beszéltek a Magyarországra érkező NATO-erők jelentőségéről, az európai haderő hiányáról, Kína szerepéről és a biztos amerikai győzelemről is.

2022.03.25. 12:21

Átadási letartóztatásban van a gyilkossággal gyanúsított francia férfi, aki Ukrajnába tartott

A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a 27 éves francia állampolgárnak az átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, aki ellen a párizsi ügyészség bocsátott ki európai elfogatóparancsot - közölte a bíróság.

A rendőrség szerdán azt közölte, hogy a férfi harcolni utazott volna Ukrajnába. A Fővárosi Törvényszék pénteki közleményében azt írta: a férfit lőfegyverrel elkövetett emberölés miatt keresik a francia hatóságok. A bíróság megállapította: az európai elfogatóparancs végrehajtásának feltételei fennállnak.

A tárgyaláson a férfi hozzájárult az egyszerűsített átadásához és kérte a specialitás szabályainak alkalmazását, amelynek értelmében az átadása esetén Franciaországban csak az elfogatóparancsban szereplő bűncselekmények miatt folytatható le ellene büntetőeljárás. Mindezek alapján a bíróság végleges végzésével elrendelte a férfi átadási letartóztatását és egyszerűsített átadását, amelynek legkésőbb április 4-éig meg kell történnie. Ha addig nem veszik át a francia hatóságok a gyanúsítottat, akkor szabadlábra kell helyezni. (MTI)

2022.03.25. 12:20

Újabb megyében állt fel operatív törzs

A katasztrófavédelem az elmúlt 24 órában 167 ember, köztük 107 gyermek és 41 nő elhelyezésében működött közre - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Hat gyűjtőpontról tizenhét befogadóhelyre szállították a háború elől menekülőket. Úgy látják, hogy továbbra is elegendő helyszín áll rendelkezésre a menekültek elhelyezésére, ráadásul folyamatosak az ezzel kapcsolatos felajánlások is. Jelezték, hogy csütörtökön Jász-Nagykun-Szolnok megyében is megkezdte a működését az operatív törzs, így országosan már tizenkét megyében segítik a menekültek érkezését, elhelyezését. (MTI)

2022.03.25. 11:59

Civilek haltak meg Harkivban

Négy civil halt meg Harkivban, és többen megsérültek, amikor egy egészségügyi központot ért találat - közölte az ukrán rendőrség. A BBC jelezte, hogy nem tudta megerősíteni független forrásból a támadás tényét.

2022.03.25. 11:56

Nehéz időszakra készülnek a német cégek

A vártnál jóval nagyobb mértékben romlott márciusban az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe elsősorban a kilátások romlására az Ukrajna elleni orosz háború hatására. Az Ifo közleménye szerint "a német cégek nehéz időkre készülnek".

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) havi rendszerességgel végzett felmérésében a márciusi üzleti hangulatindex tavaly január óta a legalacsonyabb szintre, 90,8 pontra esett a februári 98,5 pontról. A februári érték öthavi csúcsnak számított és akkor a mutató már a második egymást követő hónapban emelkedett. Szakértők kevésbé romló márciusi mutatóra, 94,2 pontra számítottak.

A hangulatindex mindkét összetevője, az aktuális környezetről alkotott véleményt és a hat hónapra előretekintő várakozásokat számszerűsítő mutató értéke is gyengült februárhoz képest. (MTI)

2022.03.25. 11:40

Megszületett a megállapodás: Amerika több cseppfolyós földgázt küld Európába

15 milliárd köbméterrel többet szállít a tervezettnél az idén az Egyesült Államok az unióba, és az évtized végig tovább növeli a kapacitást annak érdekében, hogy az EU minél hamarabb csökkentse kitettségét az orosz fosszilis energiahordozóknak – jelentették be Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök péntek reggeli találkozója után.

2022.03.25. 11:34

300-an halhattak meg a mariupoli színházban

Tovább folynak a harcok a tengerparti városban. Még 100 ezer civil vár arra, hogy elhagyja Mariupolt.

2022.03.25. 11:30

Századvég: a többség a repüléstilalmi zóna kialakítása ellen van

A közvélemény ellenzi a repüléstilalmi zóna kialakítását Ukrajnában - írta a Századvég közleményében. Legújabb - ezer felnőtt telefonos megkérdezésével lefolytatott - közvélemény-kutatásuk alapján azt írták: a magyarok 78 százaléka szerint Magyarország nem támogathatja, hogy repüléstilalmi zóna jöjjön létre Ukrajnában, mivel az világháború kitöréséhez vezethet. 14 százalék mondta azt, hogy Magyarországnak támogatnia kellett volna a felvetést.

2022.03.25. 11:28

1200-an a tranzitponton

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 1233 menekülőnek segítettek, az éjszakát 168 ember töltötte ott - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala pénteken.

A BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet elérhetőséget biztosít számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve - közölték. Jelezték: a MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárt üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazók számára a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc repülőtérre különbuszokkal biztosítják az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig segítenek a szállás biztosításában. (MTI)

2022.03.25. 11:27

Kovács Zoltán: ez a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakció az országban

A mostani a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakció Magyarországon - emelte ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Facebook-oldalán, megosztva az amerikai MSNBC csatornának adott interjúját, amelyben az ukrajnai háborúval kapcsolatban kérdezték.

Kovács Zoltán elmondta, az elmúlt egy hónapban összesen már több mint ötszázezer ember érkezett közvetlenül Ukrajnából vagy Románián keresztül Magyarországra, így a mostani valóban a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakció az országban.

"A második világháború óta nem láttunk ennyi menekültet és sajnos - ahogy látjuk - a menekülthullám, a menekülők száma tovább fog emelkedni" - fogalmazott, kiemelve: "felkészültünk - sem felső határ, sem korlát nincsen a menekültek számát és az eszközöket illetően sem".

Kovács Zoltán azt is elmondta, hogy a jelenlegi kormány "évtizedes vitát folytat egyes központi, európai szereplőkkel, intézményekkel, beleértve a Bizottságot is, melyek politikai természetűek". Az Európai Unió működési mechanizmusa nagyon egyszerű, ha pénzügyekről van szó - fogalmazott, megjegyezve: "nincs szükség semmilyen politikai feltételrendszerre vagy zsarolásra, mint ahogy ez az elmúlt években történik".

A kormány nemzetközi szóvivője felhívta a figyelmet, kérik a Magyarországnak járó forrást, "amit politikai okok miatt tartanak vissza". (MTI)

2022.03.25. 11:14

Ukrajnai háború - Orbán Viktor Facebook-posztban tisztázta véleményét

A miniszterelnököt ostrom alá vette az ellenzék, miután közölte, sem fegyvert, sem katonát nem küld a háborúba, és az ország területén sem enged át Ukrajna felé.

2022.03.25. 10:21

Nagyon nagy baj lesz, ha kiesik az ukrán búza, kukorica

Nagy mértékű élelmiszerár-emelkedéshez is vezethet a háború elhúzódása.

2022.03.25. 10:10

Ismét gond lehet az AdBlue-val, bajba kerülhetnek a fuvarozók

Az ammónia és karbamid jelentős részben Oroszországból jött eddig.

2022.03.25. 09:48

Az amerikai hírszerzés szerint nem szuperálnak az orosz rakéták

Azt állítják, hogy az Ukrajnában bevetett precíziós rakétáinak akár a 60 százaléka kilövés után meghibásodik – tudta meg Reuters.

2022.03.25. 09:39

Ukrajna szerint befagytak a frontvonalak

Néhány orosz katonai egység megkezdte a visszavonulást egyes területekről, miután súlyos veszteségeket szenvedett - közölte az ukrán hadsereg helyzetjelentésében.

2022.03.25. 09:14

Motoros rendőr vezette fel a lázas ukrán babát szállító autót, hogy eljusson a kórházba

A menekültcsalád sikeresen eljutott a Bethesdába.

2022.03.25. 08:44

Több mint 12 ezren érkeztek egy nap alatt Ukrajnából

A csütörtöki adatokat összesítette a rendőrség.

2022.03.25. 08:24

Az ukrán elnök Orbán Viktornak: tudod, mi zajlik most Mariupolban?

Az Európai Tanács előtt mondott beszédet Volodimir Zelenszkij, aki külön üzent Magyarországnak.

2022.03.25. 07:56

Novák Katalin: Magyarország szíve most a magyar-ukrán határnál dobog

A megválasztott államfő terjedelmesebb interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Novák Katalin az elmúlt napokban a magyar-ukrán határon járt, jelentős részben az ott átéltekről beszélt.

2022.03.25. 07:20

Az ukrán hadsereg is ért el sikereket

Mariupolnál előrehaladást értek el az orosz erők - közölte az Institute for the Study of War nevű, független amerikai intézet. A város központi területére csütörtökön léptek be az orosz csapatok.

Az intézet szerint az orosz erők folytatták Harkiv ágyúzását, csapást mértek egy humanitárius segélyszállítmányozó pontra is, ahol hatan meghaltak és 15-en megsebesültek, valamint számos kisebb előretörést értek el Donyeck és Luhanszk régiókban.

Ukrajna viszont sikeresen megtámadta az orosz hajókat a megszállt Berdjanszk kikötőben. Emellett orosz csapatokat kényszerítettek védekezésre Kijevtől északnyugatra, és megakadályozták, hogy Oroszország bekerítse a Csernyihiv régiót. (BBC)

2022.03.25. 06:52

Boris Johnson: Ukrajna győzhet, bár ez nem lesz könnyű

Volodimir Zelenszkijt Winston Churchillhez hasonlította a brit kormányfő.

2022.03.25. 06:41

Szijjártó Péter is reagált az ukrán elnök követeléseire

"Nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk!" - hangsúlyozta.

2022.03.25. 06:30

Ungváron létesít diplomáciai képviseletet a cseh és a szlovák külügy is

Meg kívánják mutatni, hogy továbbra is jelen vannak Ukrajnában.

2022.03.25. 06:20

Nem döntöttek újabb szankciókról az EU-csúcson

A támadások leállításának követelése és Ukrajna támogatása is szerepel a zárónyilatkozatban.

2022.03.25. 06:06

Orbán Viktor: sikerült érvényt szerezni a józan észnek

A magyar kormányfő elutasította az ukrán elnök követeléseit fegyverek küldéséről és az orosz energiahordozók betiltásáról.

2022.03.25. 04:02

A Kígyó-szigeti határőrök kiszabadítására indultak, elfogták őket, most fogolycserével szabadultak

Ukrajna és Oroszország kicserélt tíz-tíz foglyul ejtett katonát – jelentette be a Facebookon Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes, az ukrán szóhasználatban "ideiglenesen megszállt területeknek" nevezett vidékek reintegrációjáért felelős tárca vezetője.