eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Bezárt söröző előtt halad el egy férfi Dublinban 2020. április 22-én. Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt az ország GDP-je várhatóan 10%-kal fog csökkeni, a munkanlküliség pedig el fogja érni a 22%-ot.
Nyitókép: Bezárt söröző előtt halad el egy férfi Dublinban 2020. áprilisában. MTI/EPA/Aidan Crawley

Járvány - a koronavírus mutációja brutális sebességgel terjed Írországban

Írországban december 31-től bezárják a nem létszükségleti cikkeket árusító boltokat, és meghosszabbítják az iskolai szünetet, hogy feltartóztassák a koronavírus mutációját, amely minden előrejelzésnél gyorsabban terjed - közölte szerdán Micheal Martin ír miniszterelnök.

Néhány hete még Írországban volt az egyik legalacsonyabb fertőzési ráta Európa területén, de az utóbbi két hétben a fertőzöttek számának ötnapi átlaga több mint megháromszorozódott, napi 1200 fölé nőtt a járványügyi intézkedések karácsony előtti lazítása nyomán.

Martin közölte, hogy az új vírusváltozat - amely a brit hatóságok szerint mintegy 70 százalékkal fertőzőbb az eddig ismert változatoknál - jóval gyorsabban terjed, és ez az egészségügyi ellátórendszer túlterhelésével fenyeget.

"Olyan ütemben terjed, hogy az még a legborúlátóbb modelleket is túlszárnyalja. A helyzet rendkívül komoly" - figyelmeztetett Martin a televízióban közvetített beszédében.

A dublini vezetés a karácsony előtti enyhítéseket követően december 22-én újabb korlátozásokat vezetett be, a többi között a bárok és éttermek bezáratásával, illetve utazási korlátozások elrendelésével. Az eredeti elképzelések szerint december 31-ig nyitva maradhattak volna az üzletek, és az otthoni látogatásokat is engedélyezték volna.

Martin azonban szerdán elrendelte a látogatások tilalmát, elejét véve ezzel a szilveszteri buliknak, és öt nappal, január 11-ig meghosszabbította az iskolai szünetet. Az ország legalább egy hónapig fogja fenntartani a szigorítások legmagasabb szintjét, a többi között a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek bezárásával. Az emberek ezen felül indokolt eseteket leszámítva legfeljebb 5 kilométerre távolodhatnak el lakóhelyüktől.

Martin szerint a járvány mostani hulláma eltér az előzőktől abban, hogy kevesebb idő telik el a fertőzöttek és a kórházakban kezeltek számának emelkedése között.

Az ír egészségügyi hatóságok nemrég közölték, hogy az utóbbi héten csaknem megkétszereződött a kórházakban kezelt páciensek száma, míg a fertőzöttek száma 7-10 naponként fog megduplázódni, hacsak nem veszik ennek elejét újabb intézkedésekkel.

Az utóbbi 24 órában rekord mértékben, 1718-cal nőtt a fertőzöttek száma. A csaknem ötmillió lakosú országban eddig 90 157-en fertőződtek meg koronavírussal, akik közül 2226-an hunytak el a kórban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×