eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Jogállamisági vita az unióban: a Fidesz nem fogadja el a politikai zsarolást

"Politikai zsarolást nem fogadunk el!" - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

A képviselőt annak kapcsán kérdezték, hogy csütörtökön az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége és az Európai Parlament (EP) tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az unió költségvetéshez kötődő új politikai feltételrendszer létrehozásáról, köztük a jogállamisági feltételek teljesülésének szükségességéről.

Hidvéghi Balázs kiemelte: olyan feltételrendszert, a jogállamisági kritériumrendszert erőlteti az EP, amelynek még mindig nincs pontos definíciója, leírása. Ez egy "ködös, politikai fegyverként használható vitatéma" - fogalmazott.

A képviselő szerint ez a lépés ellentétes az Európai Uniót szabályozó szerződésekkel is.

A kormánypárti politikus felhívta a figyelmet, hogy most a járvánnyal, az európai gazdaság újraindításával kellene foglalkozni, nem politikai ideológiai csatározásokkal. Magyarország segítőkészen áll hozzá az összeurópai helyzethez. Elsődleges célja a járvány elleni küzdelem és az európai gazdaság megsegítése. Nem szabad ideológiai csatározásokba fullasztani az európai együttműködést - szögezte le Hidvéghi Balázs.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×