eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Vásárló egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában 2020. április 24-én. Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos közölte, hogy Ukrajnában a tervek szerint hamarosan elkezdik tömegesen tesztelni a lakosságot, hogy azonosítsák azokat, akiknek a szervezetében már megjelentek az új típusú koronavírusra válaszul termelődő antitestek, azaz már átestek a fertőzésen.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Közelít a csúcsponthoz a járvány terjedése Ukrajnában

Ukrajnában keddre 401 új esettel 9410-re emelkedett az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 19 esettel 239-re nőtt - közölte az ukrán egészségügyi minisztérium.

A betegségből eddig 992-en gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban 128-an.

Az Ukrán Tudományos Akadémia számításaira hivatkozva Denisz Smihal miniszterelnök még a múlt héten - az országos karantén május 11-ig történő meghosszabbításának szükségességét indokolva - közölte, hogy az elkövetkező időszakban két csúcspont várható a fertőzés terjedésében Ukrajnában: az első április végén, a második pedig május 3-8. között.

  • Az egészségügyi dolgozók körében a fertőzöttek száma keddre 1843-ra emelkedett,
  • 209-en már felgyógyultak a betegségből,
  • viszont 311 kórházi ellátásra szorul, s közülük hét lélegeztetőgépen van.

Ukrajnában jelenleg 2980 Covid-19 beteg szorul kórházi ápolásra és közülük 121-et kellett lélegeztető készülékre kapcsolni.

Eddig Ukrajnában 98 719 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.

Közben Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány a szerdai ülésén engedélyezni fogja szigorú feltételek mellett a kiskereskedelmi élelmiszerpiacok újranyitását az országban. A kidolgozott határozat szerint a piacokon egyebek mellett kötelező lesz az árusoknak és a vásárlóknak is arcmaszkot viselniük, a bejáratoknál pedig testhőmérséklet-mérést fognak végezni. Ezen felül tíz négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat.

A piacokat szűk két hete záratta be ismét a kormány, azután, hogy március végén még újra engedélyezte a működésüket.

A piacok működésének azért van Ukrajnában komoly jelentősége, mert ott jóval olcsóbban lehet élelmiszereket - főként húst, gyümölcsöt és zöldséget - vásárolni, mint a szupermarketekben. Az újabb bezárás indoka az volt, hogy a piacokon nem tartották be a karanténkorlátozásokat.

Közben a Rejting neves ukrán szociológiai csoport felmérése szerint az utóbbi két hétben jelentősen - 19-ről 29 százalékra - nőtt azok száma, akik bevallottan naponta többször is kimennek a lakásukból az utcára. Az ukránok 23 százaléka naponta egyszer, 37 százalékuk néhány naponként megy el otthonról, és csupán 11 százalékuk mondta azt, hogy igyekszik nem elhagyni a lakást, ha nem feltétlenül szükséges.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×