eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Gumicsizmákat fertőtlenítenek az önkéntes tűzoltók a koronavírussal fertőzött személyekkel kapcsolatba került tűzoltók védőöltözeteinek tisztítására és fertőtlenítésére kijelölt helyiségben a belgiumi Charleroi tűzoltóságán 2020. április 15-én. Belgiumban töretlen a koronavírus- járvány terjedése, huszonnégy óra leforgása alatt a nyilvántartott fertőzöttek száma 2454-gyel 33 573-ra nőtt, a járványban 4400-en veszítették életüket.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Belgiumban átlépte az ötezret az áldozatok száma és a 35 ezret a fertőzötteké

Belgiumban átlépte az ötezret a koronavírus-járvány okozta megbetegedésben elhunytak száma - jelentette be Emmanuel André, a belga közegészségügyi szolgálat szóvivője pénteken.

Az áldozatok több mint fele idősek otthonában élt.

A vírus terjedése továbbra is töretlen, 1329 új esettel a fertőzések száma is átlépte a 35 ezret, így jelenleg 36 138 fertőzöttet tartanak számon a 11,5 millió lakosú országban.

Nagyon fontos, hogy következetes döntéseket hozzanak a korlátozások enyhítésekről. Nem szabad elfelejteni, hogy minden ma született döntés hatással lesz arra, hogyan alakul a vírus terjedése a következő két hétben - hangsúlyozta André.

A válság kezdete óta több mint 140 000 tesztet végeztek el Belgiumban.

Hollandiában a helyi sajtó hírei szerint lassul a fertőzés terjedése.

Csütörtökről péntekre 898 új fertőzést rögzítettek a közegészségügyi szolgálat statisztikái, így a járványban megbetegedettek összlétszáma 29 214. Ez a szám a hét végén várhatóan átlépi a 30 ezret. Emellett a kórházi betegfelvételek száma is csökken: március 24-én például 559 embert szállítottak be fertőzés gyanújával, az elmúlt egy napban azonban csak 70-et.

A közegészségügyi szolgálat igazgatója, Jaap Van Diesel a holland tévécsatornáknak adott sajtótájékoztatója során elmondta, hogy a korlátozó intézkedések kifejezetten hatásosnak bizonyultak, azonban a vírus még mindig könnyen fertőz.

Hozzátette: a sebészeti szájmaszkok nem járultak hozzá a terjedés lelassulásához, a társadalmi távolságtartás azonban igen hatékony szerepet játszik ebben.

A holland kormány a parlament nyomása ellenére sem akarja bevezetni a szájmaszkok általános köztéri viselését, azonban elismerték, hogy azok akár szerepet játszhatnak a korlátozások fokozatos enyhítésének bevezetésekor.

"A maszk viselése nem helyettesíti a másfél méteres távolságtartást, bár néhány szakmában, ahol ez nem lehetséges, mint például a fodrászat, akár hasznos is lehet" - fogalmazott Mark Rutte holland miniszterelnök a közmédiának adott nyilatkozatában.

A járványban 24 óra leforgása alatt 181-en haltak bele a járvány okozta betegségben, a felmérések 3315 halálos áldozatot tartanak számon a 17,5 milliós lélekszámú országban.

Luxemburgban szerda óta 69 halálos áldozatot tartanak számon, azóta nincs változás.

A fertőzöttek száma 71-gyel 3444-re emelkedett a félmillió lakosú nagyhercegségben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×