eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Uniós mechanizmust sürget az EP a jogállamiság védelmében

Állandó és hatékony európai uniós mechanizmusra van szükség a jogállamiság, a demokrácia védelmében; sajnálatos, hogy az Európai Bizottság a korábbi felszólítások ellenére sem állt még elő javaslattal ennek létrehozására - áll az Európai Parlament (EP) szerdai állásfoglalásában.

A strasbourgi plenáris ülésen kézfeltartással elfogadott dokumentumban a képviselőtestület felkérte a bizottságot, hogy készítsen éves jelentést a jogállamiság és a többi uniós alapérték tiszteletben tartásáról minden tagország vonatkozásában.

Az objektív értékelést követően ajánlásokat kellene az EP szerint megfogalmazni, és

az eljárást össze lehetne kapcsolni azzal a tervezettel, amelynek értelmében a jogállamiság megsértésének költségvetési következményei lennének.

Kiemelték: a demokráciát védő mechanizmusra most minden eddiginél nagyobb szükség van, mivel a jelenlegi eljárások nem megfelelőek.

A képviselők felszólították az uniós tagállamok kormányainak tanácsát, hogy "megfelelően tegyen eleget" a feladatainak az EU-alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben folyamatban lévő eljárások ügyében, és eközben teljes körűen tájékoztassa a parlamentet.

Egyre több tagállam érintett

Emellett azt kérték, hogy a tanács hívja meg ülésére az EP képviselőit, hogy ismertethessék az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelynek alapján megindították Magyarországgal szemben a jogállamisági eljárást.

A nem törvényerejű állásfoglalásban rámutattak, hogy Máltán, Szlovákiában és Romániában is "gyülekeznek a felhők a demokrácia és a jogállamiság körül", s egyre több tagállam ellen indul kötelezettségszegési eljárás az igazságügy, az alapjogok és az állampolgári jogok területén.

Figyelmeztettek: ezen értékek eróziója az egész EU-ban veszélyezteti a szabadságot, a biztonságot és az igazságszolgáltatást, emellett aláássa az unió külföldi fellépésének hitelességét, főként a csatlakozási tárgyalások és a szomszédsági politika terén.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×