eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Újra bajban Lettország, távoztak a lehetséges koalíciós partnerek

Janis Bordans, a lett Új Konzervatív Párt miniszterelnök-jelöltje felhagyott szerdán a kormányalakítási tárgyalásokkal, miután három lehetséges koalíciós partner is otthagyta a tárgyalóasztalt. Az országot korábban több korrupciós és pénzmosási botrány is megrengette.

Raimonds Vejonis lett államfő a múlt héten bízta meg Bordanst kormányalakítással, s november 21-ig adott neki időt arra, hogy felállítsa koalíciós kabinetjét, különben mást bíz meg a kormányalakítással.

"Elmondtam az elnöknek, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudom megalakítani azt a kormányt, amelyet szerettem volna" - közölte Bordans a Reuters hírügynökséggel az államfővel tartott megbeszélését követően. Bordans a nemrég alakult populista Kié az ország? (KPV LV) párttal, a FOR/Fejlődés liberális pártszövetséggel, a konzervatív Nemzeti Szövetséggel, és az Új Egység liberális-konzervatív pártszövetséggel folytatott egyeztetéseket a kormányalakításról.

A KPV LV-n kívül az említett pártok a kölcsönös bizalom hiányára hivatkozva otthagyták a megbeszéléseket.

Bordans korábban olyan kormány létrehozását ígérte, amely fellép a korrupcióval szemben és helyreállítja a jogállamiságot a kétmilliós balti országban, amelyet sorozatos korrupciós és pénzmosási botrányok rengettek meg.

Ilmars Rimsevics, a központi bank kormányzója a perére vár kenőpénzek elfogadása miatt, és az egyik legnagyobb bankot, az ABLV-t felszámolták, miután az amerikai hatóságok a volt Szovjetunió utódállamainak polgárai javára történő nagyszabású pénzmosással vádolták meg.

Bordans pártja korrupcióellenes kampányával a szavazatok 13,6 százalékát kapta az október 6-i választásokon, amelyek egy széttöredezett parlamentet eredményeztek a törvényhozásba bekerült összesen hét párttal.

  • A Kié az ország? és az Új Konzervatív Párt 16-16 képviselői helyet, a FOR/Fejlődés pedig 13 mandátumot szerzett a 100 fős törvényhozásban.
  • A voksolás győztese az oroszbarát, szociáldemokrata Harmónia Központ lett, amely 23 képviselőt delegálhat a szejmbe.

Utóbbi tömörülés, amely nagyon népszerű az ország orosz ajkú közösségében, sorozatban immár negyedszer végzett az élen. A parlamenti pártok azonban kivétel nélkül leszögezték: nem hajlandóak az együttműködésre a Harmónia Központtal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×