eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Meghátrált a kínai kormány

Elhalasztotta a veszélyeztetett állatok testrészeiből készült termékek kereskedelme tilalmának feloldását a kínai kormány az után, hogy környezetvédő csoportok heves tiltakozását váltotta ki az 1993-ban elfogadott törvény minapi enyhítése.

Októberben jelentette be az Államtanács, hogy engedélyezni fogja különleges körülmények között, például orvosi kutatások, gyógyászat céljából az olyan veszélyeztetett fajok, mint a tigris és az orrszarvú csontjaiból készült termékek kereskedelmét.

"Speciális körülmények között megerősítjük ezen termékek kereskedelmének és használatának szabályozását és minden vonatkozó lépést engedélyeztetni kell, a kereskedelem mennyiségét pedig szigorúan ellenőrizni fogjuk" - írták akkor közleményükben.

Tigriscsontokat és orrszarvútülköt a hagyományos kínai gyógyászat használja annak ellenére, hogy nincs bizonyíték hatékonyságukról a betegségek kezelésében, és az állatok leölése komoly hatással van populációjukra.

Környezetvédők azonnal tiltakoztak a döntés ellen, hangsúlyozván, hogy a tilalom enyhítését célzó kínai lépésnek "pusztító következményei lehetnek világszerte", mivel lehetővé teszi, hogy az orvvadászok és az állatkereskedők a legalizált kereskedelemre hivatkozva folytathatják tevékenységüket.

"Tanulmányozás után elhalasztották a jogszabály megvalósítását"

- adta hírül a Hszinhua állami hírügynökség Ting Hszüe-tungra, az Államtanács főtitkár-helyettesére hivatkozva.

Az illetékes nem indokolta a halasztást, és arról sem beszélt, hogy az ideiglenes vagy állandó jellegű, csupán annyit közölt, hogy a régi tilalom marad érvényben.

"Három szigorú tilalom marad érvényben:

  • az orrszarvúk és a tigrisek és a belőlük készült termékek exportja és importja,
  • ugyanezek eladásának, vásárlásának, szállításának, postai úton küldésének szigorú tilalma,
  • és az orrszarvútülkök és tigriscsontok felhasználása a gyógyászatban" - közölte Ting

A tiltott tevékenységek elkövetőit a jövőben is súlyos büntetéssel fogják sújtani - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×