eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Erőss Zsolt régi emléktáblája
Nyitókép: Magyarhang.org

Ellopták Erőss Zsolt emléktábláját

Román csendőrök éppen azokban a napokban másztak fel az emléktábla sziklájára a Békás-szorosban, amikor a feketemárvány-tábla eltűnt.

Ismeretlen tettesek levágták és eltüntették Erőss Zsolt hegymászó fekete márványból készült emléktábláját az erdélyi Oltárkő tetején, ahol sziklamászó-karrierje kezdődött - írja a Magyar Hang.

A hiányt a Hargita megyei alpinisták azután fedezték fel, hogy

a Neamt megyei hegyi csendőrség tagjai "komoly felszereléssel" (sarokcsiszoló, generátor) megmászták a sziklát, hogy az ország létrejöttének századik évfordulójára emlékezve egy hatalmas zászlórudat állítsanak a csúcson, amelyen egy hatalmas román trikolór lobog.

A csendőrség is megszólalt az ügyben, ők szeptember 26-án jártak a sziklán, de "semmiféle táblát nem láttak" ott, ahol Erőss Zsoltét korábban elhelyezték.

A hargitai hegyimentők szerint pár nappal korábban még biztosan a helyén volt a tábla.

A történés érdekessége még, hogy a veszélyes sziklamászóhelyen több emléktáblát is elhelyeztek szerencsétlenül járt mászók emlékére, de azokat eddig nem bántották. Egyelőre az sem ismert, hogy a tábla darabjait elvitték-e vagy csak a mélybe zuhantak. A lap megjegyzi, az Erőss Zsolt emléktáblájával történtek idegenek a hegymászók szellemiségétől, akik nemzetiségre tekintet nélkül tisztelik egymást.

A tervek szerint

a Hargita megyei alpinisták hamarosan pótolni fogják az emléktáblát.

Erőss Zsolt 2013 májusi halálos himalájai hegymászóbalesete évében már emléktáblát állítottak a Békás-szoros fölött özvegye és hegymászótársak részvételével. A fekete márványból készült emléktáblán Erőss Zsolt születésének és halálának helye és dátuma mellett egy Wass Albert-idézet szerepelt: "Üzenem az otthoni hegyeknek: (…) A víz szalad, a kő marad, a kő marad..."

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×