eur:
392.26
usd:
362.36
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Brüsszel, 2018. július 11.Donald Trump amerikai elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének nyitóülésén 2018. július 11-én. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Nyitókép: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert

Vereséget szenvedett Donald Trump

Angela Merkel német kancellár világszerte népszerűbb, mint Donald Trump amerikai elnök - derül ki a Pew Research Center hétfőn Washingtonban bemutatott kutatásából.

A független közvélemény-kutató intézet 25 országban 26 ezer embert kérdezett meg. A felmérés szerint 52 százalékuk bízik abban, hogy Merkel a világ dolgait illetően helyesen cselekszik, Trump esetében 27 százalék volt ezen az állásponton. A Pew a világ öt vezetőjéről kérdezte az embereket, és ebben a kérdésben Trumpot Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai államfő és Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is megelőzte.

A megkérdezettek közül a mexikóiak bíznak a legkevésbé Trumpban; ott csak az emberek 6 százaléka mondta azt, hogy Trump helyesen cselekszik. Az amerikai elnököt Izraelben kedvelik a leginkább, ahol a válaszadók 69 százaléka vélekedik róla pozitívan.

Az Egyesült Államok legközelebbi szövetségeseinél is feltűnő elégedetlenség mutatkozik az amerikai elnökkel. Franciaországban az emberek 9 százaléka ért egyet az intézkedéseivel, Kanadában pedig a megkérdezettek 25 százaléka tartja jónak, amit csinál a Pew szerint.

Az Egyesült Államok mint ország megítélése ugyanakkor pozitívabb. A válaszadók 50 százaléka jó véleménnyel van az országról, és 43 százalék véleménye negatív Amerikáról.

A felmérés május 20. és augusztus 12. között készült.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×