eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Párizs, 2018. február 7.A behavazott Mars-mező nyilvános park az Eiffel-torony mögött Párizsban 2018. február 7-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: IAN LANGSDON

Üvegfal védi az Eiffel-tornyot

A párizsi illetékesek szerint mindenféle lövedéktől megvédi az Eiffel-tornyot a körülötte épülő, 6,5 centiméter vastag golyóálló üvegfal, amelyet csütörtökön mutattak be a sajtónak.

A biztonsági üvegfal három méter magas, 1,5 tonnás paneljei a Mars-mező és a Szajna felől védelmezik esetleges terrortámadástól a leglátogatottabb francia turistalátványosságot, így a Mars-mezőn lévő turisták szabadon rálátnak a toronyra és a mögötte elterülő városrészre.

A másik két, hosszanti oldalon 3,24 méter magas esztétikus fémkerítést emelnek, amelynek mintázata illeszkedik a torony formájához. Felállítanak ütközőbakokat is az esetleges autós támadások ellen.

Négyszázötven üvegpanelt állítanak fel a torony északi és déli oldala mentén

. A tornyot működtető társaság elnöke, Bernard Gaudillere azt állította, hogy a páncélüveg "abszolút védelmet nyújt mindféle lövedékkel szemben"

"A három méter magas átlátszó fal gyakorlatilag észrevehetetlen a torony méreteihez képest" - bizonygatta a csütörtöki bemutatón José Luis Fuenes építész.

A Dietmar Feichtinger osztrák építész irodája által tervezett gyűrű építése ősszel kezdődött és a tervek szerint szeptember közepére fejeződik be.

A 35 millió eurós (11,3 milliárd forint) beruházás része annak a 300 millió eurós (97 milliárd forintos) csomagnak, amelyet 15 év alatt költ el a városháza az Eiffel-torony renoválására és modernizálására.

A turistalátványosságot a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság óta nem túl esztétikus, fémrácsokból álló kordonok veszik körül. Az Eiffel-torony látogatóit a kordonok előtt a biztonsági emberek megmotozzák, a csomagjaikat átvizsgálják.

Az építmény újrafestése az üvegfal átadását követően kezdődik, és várhatóan két évig tart, amit a liftek felújítása követ 2022-ig, majd 2026-ban és 2027-ben ismét festési munkálatok következnek. A teljes felújítás program 2032-ig tart, de a legtöbb dolog elkészül 2024-ig, a párizsi nyári olimpiai játékok idejére.

A 324 méter magas torony az 1889-es világkiállításra készült. Évente hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, és ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×