eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Róma, 2018. május 28.Carlo Cottarelli olasz miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tart a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. május 28-án, miután elfogadta Sergio Mattarella államfőtől a kormányalakítási megbízatást. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)
Nyitókép: ALESSANDRO DI MEO

Szomráky Béla: Pillanatok alatt meg fog bukni az új olasz szakértői kormány

A Sergio Mattarella olasz államfő által felkért miniszterelnök-jelölt, Carlo Cottarelli szakértői kormánya azonnal megbukik, mert az olasz parlament pártjai nem fogják támogatni - vélekedett az InfoRádióban Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő. Arról is beszélt, hogy milyen hatással lehet az újfajta pártok politikája és az elhúzódó kormányalakítás Európára.

Carlo Cottarelli elfogadta a megbizatást, ugyanakkor szinte mindenki úgy látja, hogy nem fogja megkapni a parlamenttől a bizalmat. Akkor viszont a nyarat követően, szeptemberben-októberben új választásokat tartanak - mondta Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő az InfoRádióban.

Erős fegyvert adtak a Liga kezébe

Az eddigi helyzet két igazán nyertes pártja az Öt Csillag Mozgalom és a Liga. Előbbi azonban aggódik, mert csökken a népszerűsége, közel 33 százalékról talán már 30 alá is csökkent, míg az erőteljes hangokat megütő Liga népszerűsége a 17 százalékos választási eredményhez képest már jóval 25 százalék fölött van - mondta a szakértő.

"Mattarella és a »pénzhatalmi struktúrák«, ahogy azt szeretik egyesek nevezni, óriási fegyvert adtak Salvini kezébe azzal, hogy ő Olaszország szabadságharcának vezetője.

Van ugyanis egy erőteljes, »lázadunk akár mindenki ellen, de abból elég volt, hogy Olaszországot kritizálják vagy bántsák« - hozzáállás" - ismertette az olasz belpolitikai hangulatot Szomráky Béla.

Hozzátette: amikor a nagy bankok, a globáltőke emberei kerültek Olaszországban hatalomra (például 2011-ben Monti, de ilyen ember Cottarelli is, aki 25 éve dolgozik az IMF-nél), akkor az országban olyan birkanyírás kezdődött, hogy az olaszok - úgymond - majdnem belehaltak.

Róma, 2018. május 28.
Carlo Cottarelli olasz miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tart a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában 2018. május 28-án, miután elfogadta Sergio Mattarella államfőtől a kormányalakítási megbízatást. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)
Carlo Cottarelli olasz miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tart a római elnöki rezidencián, a Quirinale-palotában, miután elfogadta Sergio Mattarella államfőtől a kormányalakítási megbízatást. (MTI/EPA/Alessandro Di Meo)

"Ezért ez a szakértői kormány nem fogja megkapni a bizalmat, így anélkül fog megbukni, hogy megszületne. Utána majd ez a kormány, és a nemzetközi hitelminősítőknek és pénzintézeteknek kedves ember fogja vezetni Olaszországot és képviselni a nagy nemzetközi fórumokon" - vélekedett a szakértő.

Nem várható uniós katasztrófa

Az erős olasz megnyilvánulások nagy része retorika, még a közös kormányprogramban sem volt szó arról, hogy ki akarnának lépni az Unióból vagy el akarnák hagyni az eurót - hangsúlyozta Szomráky Béla.

"Nagyon kritikusak az új politikai erők az EU egy sor intézményével szemben. Szeretik felturbózni ezt a félelmet, de komolyabb veszély nem fenyeget. Senki sem akarja Európát megrengetni, ez senkinek sem lenne érdeke: egyik politikai formációnak és egyik országnak sem" - mondta az Olaszország-szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×