eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Másodszor is Babist nevezik ki kormányfőnek

Milos Zeman cseh államfő szerdán megerősítette, hogy másodszor is Andrej Babis ügyvezető kormányfőt, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnökét nevezi ki miniszterelnöknek és bízza meg a kormányalakítással.

Zeman Prágában egy belpolitikai témájú tanácskozáson azt mondta, hogy Babis újabb kinevezése független attól, hogyan végződik a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) belső szavazása a tervezett ANO-CSSD kormánykoalícióról.

Az államfő ismét az előrehozott parlamenti választás ellen foglalt állást. Úgy vélte, hogy a kialakult belpolitikai helyzetet a parlamentbe jutott pártoknak meg kell oldaniuk. Egy előre hozott választás a választók megsértése és a politikusok alkalmatlanságának a bizonyítáka lenne - hangsúlyozta Zeman kérdésre válaszolva. Az előrehozott választást, amennyiben nem sikerül a tervezett ANO-CSSD kormánykoalíció létrehozása, néhány hete Andrej Babis is lehetségesnek minősítette.

Milos Zeman azonban megvan győződve arról, hogy a nyár kezdetéig sikerül megalakítani az új cseh kormányt. Tekintettel a szociáldemokrata pártban most zajló belső szavazásra úgy vélte, hogy az általa korábban jelzett időpont egy-két héttel el is húzódhat.

A CSSD elnöksége egyetértett azzal, hogy a párt kormánykoalíciót kössön az ANO mozgalommal. A végső szót azonban a párt mintegy 19 ezer tagja mondhatja ki belső pártszavazáson, amelyet május 21-e és június 14-e között tartanak meg. A szavazás akkor lesz érvényes, ha a tagság legalább 25 százaléka véleményt mond.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, Babis első kormánya azonban nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×