eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
http://hu.euronews.com/
Nyitókép: http://hu.euronews.com/

Szöul: nem kell aggódni, meglesz a Trump–Kim-csúcs

Megtartják-e Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját? Egyre több a kérdőjel a történelminek beharangozott közvetlen találkozó kapcsán. A dél-koreai vezetés arról beszél, hogy az aggasztó jelek ellenére nem kérdés, hogy első ízben személyesen is találkoznak a szembeálló felek vezetői.

„99,9% hogy megtartják a Trump-Kim csúcsot”

– mondta a dél-koreai elnök Washingtonba tartó különgépén egy illetékes.

A hivatalnok ezzel cáfolta azokat a híreket, hogy Donald Trump meggondolhatta magát és tanácsot kért beosztottjaitól, hogy elutazzon-e a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel júniusban tervezett szingapúri csúcsra.

„Semmi ilyet nem érzékeltünk” – mondta Csong Eui-jong nemzetbiztonsági tanácsadó, aki egyben tagadta, hogy amikor Trump a hétvégén felhívta a főnökét, arról faggatta volna: Észak-Korea retorikája miért változott meg az utóbbi hetekben.

Közben kedden többen bírálták a Trump-kormányzatot, amiért emlékérméket bocsátott ki a még meg nem tartott csúcstalálkozóról, ahol az észak-koreai atomfegyverek leszerelése és a kapcsolatok normalizálása lenne a fő téma.

A phenjani rezsim a korábbi váratlanul barátságos diplomácia után azért keményített be, mert szerinte Amerika az atomfegyverek feladását egyfajta előfeltételként kezeli.

A tervezett csúcs előtt vita volt arról is, hogy ki mit ért az atomfegyverek leszerelése alatt. Az észak-koreaiak szerint a „teljes leszerelés” magában foglalja azt is, hogy az Egyesült Államok fokozatosan kivonja csapatait Dél-Koreából.

A bizalmatlanságot fokozta, hogy a keményvonalasabb amerikai hivatalnokok ennek kapcsán Líbiát emlegették – ahol a leszerelés után meglincselték a sokáig kormányzó Kadhafi ezredest.

Kommentátorok szerint egy Trumpnak tulajdonított ballépés is alááshatja a csúcsot.

Azt követően, hogy a múlt hónapban washingtoni kollégájával tárgyalt a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó, Trump az Ovális irodába rendelte a két partnert, majd azt erőltette, hogy Csong Eui-jong a sajtó előtt nyilvános közleményt olvasson fel.

Ebben Csong méltatta az amerikaik „maximális nyomásgyakorlását” és Kim Dzsong Un nevében azt mondta, hogy elkötelezte magát az atomfegyverek leszerelése mellett.

Illetékesek szerint egyrészt a dél-koreaiak túloztak, másrészt Trump félreértelmezte a halottakat és úgy vette: Phenjan kész azonnal megválni atomfegyvereitől, mielőtt bármit is kapna cserébe.

Az északiak egy amerikai–dél-koreai hadgyakorlatot is provokációnak neveztek és leállították a déliekkel folytatott tárgyalásokat. A dél-koreai tudósítók így nem mehettek el arra az eseményre, amelyen hivatalosan bezárták az északiak nukleáris teszt-telepét. Amerikai és más külföldi riporterek utazását viszont nem akadályozták.

A most Washingtonba látogató dél-koreai elnök arról próbálja meggyőzni Trumpot: ne adja fel a közvetlen tárgyalások lehetőségét és az amerikai illetékesek fogják vissza az északaiakat bíráló retorikát a csúcs előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×