eur:
395.32
usd:
368.31
bux:
71549.94
2024. július 2. kedd Ottó

Szlovákia F16-osokat vehet

Az amerikai kormány jóváhagyott szerdán 4,7 milliárd dollár értékű fegyvereladást több európai szövetségesének, köztük Szlovákiának, amely 15 darab F-16-os harci repülőgépet vásárol, ha a pozsonyi kormány úgy dönt, hogy F-16-osokkal korszerűsíti flottáját, nem pedig a svéd JAS-39-esekkel.

A többi szóban forgó európai NATO-szövetséges Spanyolország és Nagy-Britannia.

A jóváhagyásról a kormány - a közlemény szerint - értesítette az amerikai kongresszust is.

A szlovák légierő jelenleg orosz gyártmányú, MiG-29-es típusú vadászrepülőgépeket tart hadrendben. Ezeknek a gépeknek a műszaki élettartama 2029 és 2035 között lejár - modernizálásukról 2014 tavaszán szerződést kötöttek az orosz gyártóval -, de Pozsonynak gondoskodnia kell a flotta pótlásáról, amire már csak az F-16-osokat gyártó amerikai Lockheed Martin és a JAS-39-eseket gyártó svéd Gripen esélyes.

A Szlovákiának történő esetleges amerikai fegyvereladás értéke 2,91 milliárd dollár, de ebben már benne vannak az F-16-osok pótalkatrészei és levegő-levegő rakétái is.

Spanyolország 17 darab CH-47F Chinook szállító helikoptert fog vásárolni az amerikai Boeingtól. Az eladás értéke a felszerelésekkel együtt 1,3 milliárd dollár.

Nagy-Britannia pedig 500 millió dollárt fog költeni pilóta nélküli repülőgépekre, nevezetesen a General Atomicstól fog vásárolni MQ-9 Reaper felderítő, illetve harci drónokat.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyértelmű győzelmet aratott a nemzetgyűlési választások első fordulójában a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés. Az összesen 577 választókörzetből 501-ben azonban második fordulót tartanak, és a második helyen végzett baloldali Új Népfront, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló Együtt nevű koalíció harmadik-negyedik helyen talpon maradt jelöltjei nagy számban lépnek vissza a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára. A július 7-én esedékes második forduló nagy kérdése, sikerül-e a visszalépésekkel megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés megszerezze az abszolút többséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×