eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Németország történelmi felelősségét hangsúlyozta a német külügyminiszter

Németország történelmi felelősségét hangsúlyozta az elmúlt napokban sokat bírált, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító lengyel jogszabály kapcsán Sigmar Gabriel német külügyminiszter.

A külügyminisztérium közleménye szerint Gabriel szombaton nyilatkozatban hangsúlyozta országa történelmi felelősségét a holokauszt miatt.

"A legcsekélyebb kétség sem fér ahhoz, hogy a németek a felelősek a megsemmisítő táborokért, ők működtették ezeket a táborokat, amelyekben európai zsidók millióit gyilkolták meg" -. fogalmazott Sigmar Gabriel.

"Németország követte el ezt a szervezett tömeggyilkosságot, és senki más" - jelentette ki a külügyminiszter, hangsúlyozva azt is, hogy - mint fogalmazott - "egyes kollaboránsok mindezen nem változtatnak".

Az előzményekhez tartozik, hogy a hét közepén a lengyel parlament mindkét háza jóváhagyta azt a vitatott törvénymósítást, amely büntethetővé teszi, ha Lengyelországra hárítják a náci Németország által elkövetett háborús bűntettekért való felelősséget, többek között azáltal, hogy a "lengyel haláltáborok" vagy ahhoz hasonló kifejezéseket alkalmazzák.

A még a lengyel államfő aláírására váró törvény pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná, ha valaki - a törvény betűje szerint - a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolja.

Az új előírásokkal a IPN-ről szóló törvényt módosítják, így az intézet ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak majd azok ellen, akik "nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva" Lengyelországot, illetve a lengyel nemzetet a nácik bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy "kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét".

A módosítás ellen tiltakozott Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, emellett a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpont és a Zsidó Világkongresszus (WJC) is bírálta a törvényt, amelyet utóbbi "történelmileg zavarosnak és a demokrácia elleni támadásnak" nevezett.

Az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot a törvény esetleges nem kívánt következményei miatt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ugyanakkor a tiltakozások nyomán többször is hangsúlyozta, hogy Lengyelország sem országként, sem nemzetként nem volt bűnrészes a holokausztban, és ezt sürgősen el kell magyarázni Izraelnek, az Egyesült Államoknak és másoknak is. "Egyesek nincsenek ennek tudatában, vagy nem értik, talán azért, mert nem ismerik a tényeket, vagy nem akarnak megérteni bizonyos tényeket" - mondta a kormányfő.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×