eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Megkezdődött a gördülő sztrájk

Szerdán kezdődött Németországban a fém- és elektronikai ipari dolgozók egész napos úgynevezett gördülő sztrájksorozata. A munkabeszüntetést az ország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall szervezte, mivel nem tudott megállapodni az ipar képviselőivel a munkaidő rövidítésében valamint a bérek emelésében.

A 250 üzemet érintő gördülő sztrájk péntekig tart, addig telephelyként eltérő időpontokban hagyják abba egy napra a munkát a dolgozók. A csaknem 4 millió fémipari alkalmazottat tömörítő szakszervezet, az IG Metall követeléseit 16 órás alkudozás után sem tudták elfogadni az ipari vezetők – számolt be az InfoRádió németországi tudósítója, Vincze András. Ez nem a béremelési követelésen, hanem az eddig példátlan munkaidő-csökkentést célzó terven bukott meg, az ipar képviselői azonban azt már semmiképpen sem tudták elfogadni, hogy az alkalmazottak 28 órára csökkentsék jelenlegi 35 órás munkahetüket.

Németország legerősebb szakszervezetének célja, hogy a több műszakban dolgozók, valamint a kisgyermekeket nevelő vagy idős hozzátartozók ellátásáról gondoskodó munkavállalók otthon foglalkozhassanak családtagjukkal – tájékoztatott Vincze András. Az IG Metall javaslata értelmében egy alkalmazott – fizetésének megrövidítése nélkül – 28 órára csökkenthetné heti munkaidejét, ha lakásán ápolja idős szülőjét vagy beteg gyermekét. A munkaadók ebbe a feltételbe csak akkor lennének hajlandók belemenni, ha a szakszervezet ígéretet tenne a munkaidő átmeneti meghosszabbítására, ha a vállalat úgy látja, hogy erre szükség van.

A fém és elektronikai ipar a német gazdaság egyik pillére, ezért a sztrájk súlyosan érintheti az ágazatot. Egy kölni gazdaságkutató intézet számításai szerint, ha üzemenként átlagosan 200 ember sztrájkol, az a német vállalatoknak naponta 62 millió euró, vagyis 19,2 milliárd forint bevételkiesést jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×