eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az FBI újból megindította a nyomozást a Clinton Alapítvány ügyében

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újból megindította a nyomozást a Clinton Alapítvány ügyében.

Amerikai sajtójelentések szerint az igazságügyi minisztérium - Jeff Sessions tárcavezető utasítására - és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) intezív nyomozást folytat az ellentmondásosnak tartott alapítvány ügyében.

A szövetségi nyomozók Arkansas állam fővárosában, Little Rockban hallgattak ki tanúkat, ahol 1992-ben történt elnökké választása előtt Bill Clinton kormányzó volt. A nyomozás célja kideríteni, hogy igaz-e a gyanú, miszerint az alapítvány a "fizess, hogy játszhass" elve szerint működött. Vagyis aki adományozott a Clinton Alapítványnak, azt tárt kapuk és politikai előnyök várták a Clinton-házaspár által menedzselt ügyekben, a többi között például Hillary Clinton külügyminisztersége idején a State Departmentben (a külügyminisztériumban).

Hillary Clinton szóvivője, Nick Merrill pénteken "sarlatánságnak" minősítette a nyomozást. Azt állította, hogy Jeff Sessions miniszter így akarná elterelni a figyelmet arról a vizsgálatról, amely azt kívánja feltárni, összejátszottak-e a Trump-kampány munkatársai az oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején Donald Trump győzelme érdekében. A The Washington Post című lap pénteki álláspontja szerint nehezen elképzelhető, hogy az ügyben vádemelés születik.

Amerikai médiumok, köztük a The New York Times című lap is, az elmúlt években többször foglalkoztak a Clinton Alapítvány pénzügyeivel és tevékenységével. Oknyomozó riportjában éppen a The New York Times hozta nyilvánosságra elsőként, még 2015-ben, hogy Hillary Clinton külügyminisztersége idején adták el a Roszatom orosz állami energetikai vállalatnak azt az Uranium One nevű kanadai céget, amely birtokolja az amerikai uránkészlet 25 százalékát is. Az ügylet létrejötte után a Roszatom első körben egymillió dollárt adományozott a Clinton Alapítványnak, majd busás honoráriumért hívta meg előadásra Oroszországba Bill Clintont.

Az elnökválasztás előtti évben, 2015-ben jelent meg "Clinton készpénz" címmel a konzervatív író, Peter Schweizer dokumentumkönyve is, amelyben szintén az 1997-ben alapított Clinton Alapítvány ügyeiről esett szó, arról, hogyan lehetett politikai előnyöket "vásárolni" a Clinton Alapítványhoz történt befizetések révén.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×