eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Választási manipuláció miatt ítéltek el egy volt titkosszolgálati vezetőt

Beszámoltak a módszerekről is.

A 66 éves férfi 2009 és 2013 között vezette az ország hírszerző szervezetét, és szoros bizalmasa volt Ri Mjong Bak akkori, konzervatív elnöknek, akit idén márciusban korrupciós botrány miatt eltávolítottak tisztségéből.

A Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) egy belső nyomozás során megállapította: kiberhadviseléssel foglalkozó részlege civileket bérelt fel 2012-ben, hogy azok különféle honlapokon megjegyzéseikkel megpróbálják befolyásolni a közhangulatot a konzervatívok javára, népszerűsítsék a kormány álláspontját, kommentekkel "párbajozzanak" az eltérő véleményeket írókkal, és azok hozzászólásait az Észak-Korea párti erők államügyek megzavarására tett kísérleteiként állítsák be.

A 2012-es elnökválasztást Pak Gun Hje, a konzervatívok jelöltje meg is nyerte a balközépet képviselő Mun Dzsae Innel szemben, ám Pak márciusi lemondása után immár Mun az elnök.

Von Szej-Hun a vád szerint egyértelműen megsértette azt az előírást, miszerint közszolgaként politikailag semlegesnek kell lennie, ehelyett befolyásolta a választást. A férfi védői közölték, hogy Von fellebbez az ítélet ellen.

A NIS két másik tisztségviselőjét ugyanilyen vádakkal illették, bűnösnek találták, de őket csak két és fél év börtönbüntetésre ítélték, melynek letöltését négy évre felfüggesztették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×