eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Újabb lépések Katar ellen

Nem enyhült a feszültség az Öböl-menti államok jelentős része és Katar között. Legújabban weblapokat tiltottak le, polgáraikat hazatérésre szólították fel, cégeik kivonulását lebegtetik - Doha közben igyekszik befolyásos szövetségeseivel tárgyalni.

A diplomáciai kapcsolatokat Katarral az elmúlt napokban beszüntető országok újabb lépéseket tettek a 11 ezer négyzetkilométeres monarchia ellen. Az Egyesült Arab Emírségek blokkolja a katari légitársaság honlapját, Bahreinben a sajtót arra figyelmeztették, retorziót von maga után, ha kifejezik szimpátiájukat Katar mellett, és ezen két ország mellett Szaúd-Arábia is hazatérésre szólította fel polgárait a szinte blokád alá vett államból - írja az Al Jazeera hírtelevízió honlapján.

A konfliktus a katari emírrel a minap a monarchia állami hírügynökségének oldalán megjelent interjú miatt pattant ki. Ebben Tamim bin Hamad ász-Száni kritizálta az Egyesült Államokat, támogatásáról biztosította a Hamaszt és a Muzulmán Testvériséget, és segítséget ígért a síita Iránnak. A cikkben azt írták, Katar visszahívja diplomatáit Egyiptomból és több Öböl-menti államból. A dohai vezetés azt állítja, az interjút meghamisították.

Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, katari külügyminiszter az Al Jazeerának azt mondta, meghekkelték a hírügynökség oldalát, s hazugságkampány indult országa ellene. A cikk azonban csak az utolsó csepp volt a pohárban, a közeli, szintén szunnita többségű országokat az zavarja már rég óta, hogy Katar sajátosan külön utas külpolitikát folytat. Támogatja például a több arab országban terrorszervezetként nyilvántartott Muzulmán Testvériséget, illetve a Hamászt, jó kapcsolatokat igyekszik ápolni a síita Iránnal. Az Al Jazeera hírtelevízióval pedig saját politikáját és céljait propagálja – ezért is tették most több államban elérhetetlenné a tévét.

A legfőbb vád azonban a terrorizmus támogatása.

Bár Donald Trump a katari emírrel csütörtökön folytatott telefonbeszélgetésében hangsúlyozta, hogy Washington kész közvetíteni a feszültség enyhítése érdekében, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Heather Nauert arról beszélt, bár Katar sokat tett például a gyanús pénzmozgások megakadályozására, zárolt számlákat, azonban még mindig sok teendője van a terrorizmus elleni küzdelem terén.

Szaúd-Arábia tíz feltétel teljesítéséhez kötötte a kapcsolatok helyreállítását, a most lezárt szárazföldi határok újranyitását, Doha azonban egyelőre nem reagált. A kuvaiti emír mellett a török elnök is próbál közvetíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×