eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Hatalmas botrány robbanhat

A Watergate-ügy, amely Richard Nixon elnök lemondásához vezetett, elhomályosulhat annak a botránynak az árnyékában, amely a Donald Trump környezetének orosz kapcsolatait firtató vizsgálatok után kirobbanhat - idézte a Business Insider James Clapper titkosszolgálati szakértő véleményét.

Egy több mint ötvenéves hírszerzői múlttal rendelkező amerikai szakember úgy véli, hogy a Donald Trump elnök környezetének orosz kapcsolatait firtató vizsgálatok nagyobb botrányt eredményezhetnek, mint amekkora a Richard Nixon elnök lemondásához vezető Watergate-ügy volt. A Business Insider cikkét a napi.hu idézi.

A Watergate-botrányban kiderült, hogy republikánus Nixon az 1972-es választások alatt lehallgatta a Demokrata Párt kampányközpontjában folyó beszélgetéseket.

Clapper már John F. Kennedy elnöksége alatt, az 1960-as évek elején az USA hírszerzésénél dolgozott és még az előző államfő, Barack Obama idején is vezető beosztást töltött be ebben a szakmában. Mint mondja, minden elnököt lojálisan szolgált pártállására való tekintet nélkül,

ám Trumppal más a helyzet.

Ma már magánemberként mondhatom, hogy rettenetesen aggaszt az a támadás, amely az amerikai politikai rendszert kívülről és belülről éri - fejtegette. Kívülről Oroszország rontott rá kiberakcióval a demokratikus berendezkedésre, belülről az elnök maga az, amely bomlasztja a demokratikus ellensúlyok rendszerét.

Clapper egyszerűen érthetetlennek tartja, hogy a Donald Trump környezetének tagjai miért keresték vagy fogadták el az oroszok társaságát. A hírszerző szakember úgy véli, hogy a két nagy párt és az amerikai nemzet jövője szempontjából is életbevágóan fontos kideríteni, mi van ennek az ügynek a hátterében.

Azt ugyanakkor nem tudja, hogy lehet-e valaki kezében "füstöltő pisztoly" - tette hozzá arra célozva, hogy mindent elsöprő tények derülhetnek ki.

Vélhetően nem véletlen, hogy Clapper éppen James Comey volt FBI-igazgató szenátusi meghallgatása előtt egy nappal szólalt meg. A hírszerzési bizottság tagjai minden bizonnyal rá fognak kérdezni, hogy igaz-e az a kiszivárogtatott hír, miszerint Trump nyomást gyakorolt rá, hogy állítsa le a számára kínos FBI-vizsgálatot.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×