eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Ismét elestek katonák a kelet-ukrajnai fronton

Továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében, az elmúlt napban két katona esett el és négy sebesült meg a Moszkva által támogatott szakadárok támadásai következtében - jelentette vasárnap szokásos reggeli közleményében a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Három nap alatt négy katona esett el és kilenc sebesült meg a fronton. A parancsnokság péntek este kiadott közleményében jelentette, hogy a megelőző 24 órában két katona halt meg és öt szenvedett sérüléseket.

A vasárnapi jelentés szerint egy nap alatt összesen 54-szer nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán katonák állásaira. A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára. A szakadárok 120, illetve 122 milliméter kaliberű, a minszki megállapodások által tiltott aknavetőket is bevetettek. A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tengerpartnál Krasznohorivka és Novotrojicke térségét lőtték nehéztüzérséggel a "orosz és szakadár fegyveres csapatok".

A frontvonal középső, Donyecki szakaszán továbbra is feszült a helyzet a szakadár megszállás alatt lévő megyeszékhely közelében lévő Avgyijivka településnél, ahol úgyszintén nehéztüzérségi fegyvereket vetettek be a szakadárok.

Északon, Luhanszk térségében is felerősödtek a harci tevékenységek. 100 milliméteresnél nagyobb tüzérségi fegyverekkel nyitottak tüzet "az orosz megszálló csapatok" Novotoskivszke, Krimszke és Novoalekszandrivka térségében - írta a Facebookon közzétett beszámolójában a kijevi parancsnokság sajtószolgálata.

A donyecki szakadárok "parancsnoksága" azzal vádolta az ukrán fegyveres erőket vasárnap, hogy az elmúlt napban 43-szor sértették meg a tűzszünetet. A luhanszki szakadárok arról adtak hírt, hogy fegyvereseikre hatszor nyitott tüzet a hadsereg az elmúlt napban.

Legutóbb április 1-jén léptetett életbe fegyvernyugvást a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott, Kjiev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötőcsoport. A húsvéti ünnepek alatti viszonylagos nyugalom után azonban az elmúlt két hétben ismét heves tűztámadások alá vették a szakadárok az ukrán hadsereg állásait, miközben mindkét oldal egymást vádolja tűzszünetsértéssel.

Közben a TSZN ukrán hírtelevízió arról számolt be, hogy az Oroszország által önkényesen elfoglalt Krím félsziget északi határán gátat épített Ukrajna, amivel teljesen elzárta a vízellátástól. A félszigetnek nincs elegendő édesvízforrása, Ukrajna a szomszédos Herszon megyéből látta el vízzel. A tudósításban arról számoltak be, hogy a Krím és Herszon megye közötti közigazgatási határnál a herszoni gazdák eddig homokzsákokkal akadályozták, hogy a közeli tározóból a víz kiáradjon a félszigetre, mert féltették földjeiket a kiszáradástól. Mostanra viszont az ukrán vezetés megépíttette ott a betongátat, amellyel teljesen elzárhatja a víz útját a Krímbe, ugyanakkor amint a félsziget ismét ukrán fennhatóság alá kerül, a gáton keresztül ismét képesek lesznek ellátni azt édesvízzel.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Heves harcok dúlnak Ukrajnában, az oroszok elfoglaltak egy újabb települést – Háborús híreink vasárnap

Az orosz védelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy erői sikeresen elfoglalták Lozuvatske települést az ukrajnai Donyeck megyében, Pokrovszk városától nem messze. Ez a térség az elmúlt hónapok leghevesebb frontcsatáinak helyszíne. Mindeközben az ukránok sem tétlenkedtek, Alekszej Szmirnov megbízott regionális kormányzó közlése szerint egy Ukrajna által indított dróntámadás következtében három orosz olajtartály gyulladt ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×