eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A kanyaróvírus a föld alól is előkeresi a fogékony szervezetet

A kanyaróvírus a föld alól is előkeresi a fogékony szervezetet

Már 16 halálos áldozata van Romániában a több mint egy éve tartó kanyarójárványnak. Az InfoRádió által megkérdezett nyugalmazott járványügyi szakember arról is beszélt, hogy Magyarországon mi várható.

Ócsai Lajos elmondta, hogy Romániában a védőoltási fegyelem sokkal lazább, mint ahogy azt Magyarországon megszoktuk.

A kanyaróvírus a föld alól is előkeresi a fogékony szervezetet

„Ott sajnos a védőoltást ellenzők az egyháztól is támogatottságot nyertek, ezért sok követőjük van, akik nem oltják be a gyermekeiket. Ennek pedig egyenes következménye, hogy előbb-utóbb ilyen nagy méretű járványok alakulnak ki” - fogalmazott a járványügyi főosztályvezető.

A szakember közölte: a kanyaróvírus nagyon nagy megbetegítő képességgel rendelkező vírus, amely „gyakorlatilag a föld alól is előkeresi a fogékony szervezetet”. Ha pedig nem kapták meg a gyerekek a védőoltást, akkor fogékonyak erre, és futótűzként terjed köztük a járvány.

„Ezt csak úgy lehet megelőzni, ha a gyerekeket beoltják” - hangsúlyozta Ócsai Lajos.

Jelenleg Románia nyugati és déli részén vannak járványos megbetegedések.

A szakember elmondta:

reményei szerint nem kell attól tartani, hogy Magyarországon is megjelenik a járvány.

„Itt az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rendszerben az oltási fegyelem mind az orvosok, mind a lakosság részéről nagyon magas szintű” - tette hozzá.

„15 hónapos korban megkapják az első oltást, 11 éves korban a másodikat, ami gyakorlatilag garantálja az egész életre szóló védelmet” - tudatta az ÁNTSZ nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője.

„Ha azonban a magyar családok közül bárki 15 hónaposnál fiatalabb gyerekkel megy Romániába, akkor

keresse meg a házi gyerekorvosát vagy a háziorvosát, és konzultáljon a kanyaróoltás idő előtti beadásáról”

- figyelmeztetett Ócsai Lajos.

Elmondta, hogy Magyarországon nagyon régen, 1969-ben került be a kötelező védőoltási rendbe a kanyaró elleni védőoltás.

„Közben fokozatosan változott a védőoltási rend is: először a kilenc hónapos gyerekeket oltották, mert nagyon sok volt a beteg gyerek. Miután javult az epidemiológiai helyzet az országban, későbbi időpontban kapták meg a gyerekek a védőoltást, mivel ilyenkor a szervezet sokkal jobb reakciót tud adni az oltóanyagra, és hosszan tartó védettséget produkál a szervezet” - mondta az ÁNTSZ nyugalmazott járványügyi főosztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×