eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Trump egyik jelöltje elhárította a felkérést

Elhárította a felkérést a nemzetbiztonsági főtanácsadói posztra Donald Trump amerikai elnök jelöltje, Robert Harward nyugalmazott altengernagy, aki a lemondott Michael Flynnt váltotta volna - közölte a Fehér Ház.

Michael Flynnt hétfőn kérte fel lemondásra az elnök, mert nem tájékoztatta Mike Pence alelnököt a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel folytatott megbeszéléseiről. Még hétfőn este felmerült a lehetséges utód neve: Robert Harwardé, aki az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának volt a főparancsnok-helyettese, amikor a főparancsnokságot James Mattis, a jelenlegi védelmi miniszter irányította. Elemzők szerint politikai felfogása is Mattiséhoz áll közel: például szintén Iránt tartja a legnagyobb fenyegetésnek az Egyesült Államokkal szemben. Iránt jól ismeri, mert - mivel édesapja haditengerészeti tisztként ott teljesített szolgálatot - még a sah 1979-es bukása előtt Teheránban tanult. Harward Afganisztánban és a Közel-Keleten széleskörű tapasztalatokat szerzett, és dolgozott már a nemzetbiztonsági tanácsban is: George W. Bush kormányzatában a terrorelhárítással foglalkozott.

Trump elnök hétfőn éjjel kérte fel őt a posztra, és az altengernagy pár nap gondolkodási időt kért.

A 60 éves Harward családi és pénzügyi okokkal indokolta, hogy miért nem vállalja a felkérést. "Kizárólag személyes okok játszanak közre. Egyedülálló helyzetben vagyok, a hadseregben eltöltött negyven esztendő után végre van magánéletem is" - mondta az AP hírügynökség tudósítójának Dubajban, ahol a Lockheed Martin repülőgépgyártó cég igazgatójaként dolgozik.

Amerikai sajtóorgánumokban azonban - meg nem nevezett informátorokra hivatkozva - megjelent az az információ, miszerint Harwardnak nem sikerült elfogadtatnia Trump elnökkel, hogy a saját csapatát vihesse a nemzetbiztonsági tanácsba, s hogy biztonságpolitikai kérdésekkel csakis e testület foglalkozzék, Donald Trump tanácsadói ne.

Jelenleg - átmenetileg - Keith Kellogg, a lemondott Flynn kabinetfőnöke irányítja a nemzetbiztonsági tanácsot. A 72 éves Kellogg szintén katona: háromcsillagos tábornok, aki szolgált Vietnamban és Irakban, mielőtt 2003-ban visszavonult.

Felmerült David Petraeus tábornok neve is, mint leendő nemzetbiztonsági főtanácsadóé. A négycsillagos tábornok Petraeus 2012-ben a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójaként vonult vissza: lemondásra készült - s még mindig próbaidőn van -, miután kiderült, hogy szupertitkos dokumentumokat adott át a róla életrajzi könyvet író írónőnek, akivel viszonya is volt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×