eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Családegyesítő menekültek lepik el Belgiumot

saládegyesítés jogcímén mintegy 5500, főként szíriai családtag kapott belga vízumot az év első felében - írta a La Libre Belgique című, francia nyelvű, belga napilap Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár nyilatkozatára hivatkozva csütörtökön.

Francken elmondta, hogy a befogadott menekültek jogosultak arra, hogy családtagjaik vízummal Belgiumba utazhassanak.

Az év első hat hónapjában megnőtt a családegyesítésre vonatkozó kérelmek száma. Tavaly 4000 kérelem érkezett, és ebből 3023-at el is fogadtak a hatóságok. Idén csupán augusztusig 4248-an adtak be kérelmet, és 2558 esetben engedélyezték a beutazást.

A beutazásra jogosultak mintegy 47 százaléka szíriai állampolgár, 11,7 százalékuk iraki, közel 10 százalékuk palesztin és 8 százalékuk afgán.

A belga napilap arról is tájékoztatott, hogy a franciaországi Calais dzsungelnek nevezett illegális menekülttáborának felszámolása miatt Jan Jambon belga belügyminiszter megerősített rendőri jelenlétet rendelt el. Szombattól 50, hétfőtől 120 rendőr vesz részt, elsősorban a francia-belga határ őrzésében egy, a calais-ihoz hasonló helyzet kialakulásának elkerülése érdekében.

Anne-Laure Mouligneaux, a belügyminiszter szóvivője elmondta, hogy a rendőrség két hónapig teljesít megerősített szolgálatot a határszakaszon. A készültséget ugyanakkor bármikor a helyzethez alakulásához lehet igazítani.

Azokat a menekülteket, akiket a hatóságok nemzetközi védelemre jogosultnak találnak, Brüsszelbe szállítják - tette hozzá.

A napilap úgy tudja, hogy a calais-ihoz hasonló illegális menekülttábor kialakulásának megakadályozására a belga kormány tervet készített, de a részletek bizalmasak.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×