eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Borzasztó piszok, sokkoló szag - robbanásközeli állapotok a belga börtönökben

Embertelen körülmények alakultak ki a belgiumi börtönökben - állítják a büntetés-végrehajtás munkatársai, akik hetek óta tüntetnek a körülmények javítása érdekében. A pénzhiány és túlzsúfoltság tovább rontja a rács mögé került emberek viselkedését.

Székekkel verik szét a brüsszeli igazságügyi minisztérium aulájában az üvegajtót feldühödött, arcuk előtt kendőt viselő tüntetők – a rendőrök könnygázzal próbálják őket visszaverni. Az összecsapás a kialakult börtönállapotok miatt robbant ki. A rohamrendőrökkel szemben azonban nem egykori elítéltek, hanem börtönőrök sorakoztak fel. Hetek óta tüntetnek a költségvetési megszorítás ellen és munkakörülmények javítása érdekében.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter nagyon károsnak nevezte az elfajult tüntetéseket, hozzátéve, a párbeszéd kultúráját komoly károk érték, pedig a tárgyalásos megállapodás minidig fontosabb volt az erőszaknál. A CNN-nek a vallóniai regionális parlament alelnöke, Alain Onkelinx apokaliptikusnak nevezte a belga börtönökben kialakult helyzetet. Legutóbbi látogatásukkor azt tapasztalták, 10 börtönőrre 1000 elítélt jut, ami nagyságrendi eltérés az átlagostól. A börtönökben 20-50 százalékkal több az elítélt, mint a hivatalos férőhely.

„A piszok borzasztó. És a szag. Sokkoló” - mondta a képviselő.

„Normális esetben a börtönből távozó emberek jobbak, mint amikor bementek. Azonban most ha ilyen körülmények közé zárjuk őket, sokkal rosszabb lesz a helyzet. Beleértve a radikalizálódást is.” - tette hozzá Christine Morreale a regionális parlament képviselője az amerikai hírtelevíziónak.

Van olyan főváros közeli börtön, ahol a háromfős cellát az elítéltek 48 óránként hagyhatják csak el, vécé hiányában pedig egy vödörbe kell elvégezniük a dolgukat. A tüntető szakszervezeti aktivista a CNN-nek arról beszélt, a létszámhiány miatt szinte lehetetlenné válik a feladatuk megfelelő elvégzése. Az elítélteket a kívánatosnál ritkábban tudják celláikból kiengedni, a falakon belül egyre nő a feszültség, ami könnyen robbanáshoz vezethet Belgium börtöneiben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×