eur:
397.04
usd:
355.58
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Zsidó szervezet költözhet a náci horrorkastélyba

Történelmi dilemma előtt áll egy észak-németországi falucska, amelynek döntenie kell, kinek adja el a kastélyt, amelyben a náci korszak sok hírhedt orvosát, köztük Josef Mengelét is oktatták.

Alt Rehse települést jelentős részben a nemzeti szocialista korszakban építették fel, hogy a tökéletes német falu mintaképe legyen. A közelben álló kastélyban azokat az orvosokat oktatták, akik a nem kívánatosnak minősített emberek - mentális vagy fizikai fogyatékkal élők, cigányok - sterilizálását végezték, és ők voltak a felelősek az eutanáziaprogram végrehajtásáért is.

Az itt végzett körülbelül 20 ezer orvos közül kerültek ki azok a gonosztevők is, akik a koncentrációs táborok foglyain végeztek borzalmas kísérleteket; a legismertebb közülük Josef Mengele. A kötelező tananyag része volt a faji higiénia is, amelynek alapvetése a zsidók és az árjának tekintett németek elválasztása volt.

A kastélyban gyakran fordultak meg magas rangú náci vezetők is, Martin Bormann-nak, Adolf Hitler személyi titkárának saját szobája volt a második emeleten, és gyakran tűnt fel Rudolf Hess is, aki 1941-ig Hitler helyettese volt a náci pártban. Alt Rehsét éppen ezért sokan a náci Németország esszenciájának tekintik.

Most a pénzszűkében lévő település a kastély értékesítésére készül. A polgármester elmondta: eddig két ajánlatot kaptak, a döntésnél pedig a felkínált összeg nagysága lesz a meghatározó.

Több megfigyelő ugyanakkor jóval komplikáltabbnak tartja a helyzetet, szerintük a döntés jelzésértékű lesz, az egyik vevőjelölt ugyanis a németországi zsidó orvosok szövetsége, amely izraeli intézményekkel együttműködve nemzetközi bioetikai központot hozna létre az épület falai között.

"Alt Rehse közösségének esélye van arra, hogy kitörjön a múlt árnyékából, és olyan, az életet jobbá tevő terület felé forduljon, mint a bioetika" - fogalmazott a zsidó orvosok szövetségének egyik tanácsadója.

A másik érdeklődő a Lebenspark nevű szervezet, amelynek tagjai a természet gyógyító erejében hisznek, saját maguk termesztik a táplálékukat, és olyan gyapjúból készült ruhákba öltöznek, amelyet nem kezeltek kémiai anyagokkal. Õk a kastélyt amolyan felvilágosító központként üzemeltetnék.

A döntés nem könnyű tehát, ráadásul a helyieknek számolniuk kell azzal is, hogy egyre gyakrabban fordulnak meg náluk a náci korszakkal szimpatizáló csoportok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Újabb rekordok a tőzsdéken

Újabb rekordok a tőzsdéken

Kedvező hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon pénteken, ezt követően pedig Európában is folytatódik az emelkedés. Rögtön a piacnyitás után új napon belüli csúcsot döntött a német DAX index, de a hazai BUX sem maradt ma új rekord nélkül, bár később lefordult a magyar benchmark. Az USA-ban szintén folytatódott az emelkedés a nyitást követően, az esti órákra azonban kezdenek némileg lendületet veszíteni a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×