eur:
395.86
usd:
367.17
bux:
73958.78
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Iránban ezentúl ujjlenyomatot vesznek a beutazó amerikaiaktól

Iránban ezentúl ujjlenyomatot kérnek a beutazó amerikai állampolgároktól, miután a konzervatív hit- és jogtudósokból álló Õrök Tanácsa jóváhagyta az intézkedésről szóló törvényt. Az új jogszabály elfogadását még az Egyesült Államokat rendszeresen ostorozó Mahmúd Ahmadinezsád elnök is ellenezte.

A parlamentben elfogadott törvények alkotmányosságát kihirdetésük előtt kötelezően ellenőrző Õrök Tanácsának egyik szóvivője számolt be szombaton az IRNA hivatalos iráni hírügynökségnek arról, hogy a testület a héten szentesítette a jogszabályt, amely szerint "az Egyesült Államok eljárásával összhangban minden amerikai állampolgártól ujjlenyomatot fognak kérni a határátkelőkön és a vízumkiadó helyeken".

A parlament november 19-én fogadta el a konzervatívok által beterjesztett törvénytervezetet annak ellenére, hogy Manusehr Mottaki külügyminiszter és Ahmadinezsád elnök egyaránt helytelenítette az intézkedést.

Ahmadinezsád arra hivatkozott, hogy az iszlám köztársaságnak nincs vitája az egyszerű amerikai állampolgárokkal, és kérte a parlamentet: tartózkodjon a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után bevezetett amerikai eljárás megtorlásától.

Az Egyesült Államok és Irán között megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok azután, hogy militáns iráni egyetemisták 1979-ben megrohamozták és elfoglalták a teheráni amerikai nagykövetséget.

A két ország között azóta is kibékíthetetlen ellentét húzódik, ezért a mostani intézkedés csak maroknyi amerikai állampolgárt érint, javarészt az iráni kultúrát és történelmet a helyszínen tanulmányozni akaró kutatókat.

A Teherán és Washington közötti viszony némileg javult Mohammed Hatami volt elnök alatt, aki ösztönözte a sport- és kulturális kapcsolatok javítását, de visszaesett a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, amikor George W. Bush amerikai elnök Iránt a "gonosz tengelyéhez" sorolta Irakkal és Észak-Koreával együtt.

Tavalyi hivatalba lépése óta Ahmadinezsád elnök tovább mélyítette a szakadékot a két ország között azzal, hogy nem enged a vitatott iráni nukleáris programból és Izrael elpusztítására szólított fel.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: nem akarok erről többet mondani, mert jogi következménye is lehet…

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint két gigász csatáját hozta a 200 méteres pillangóúszás döntője, ami után biztosan nem örült Milák Kristóf. Az InfoRádióban azt is mondta, bosszantó, hogy Németh Nándor mindössze egy századdal maradt le a dobogóról 100 gyorson, miközben a lassú medencében a kínai Pan Csan-le meglepetésre világcsúcsot úszott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×