eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Idegháború a Koreai-félszigeten

Japán újabb Észak-Korea elleni szankciókról döntött, az Európai Unió egységes és határozott választ sürgetett az észak-koreai atomkísérlet után. A phenjani kormány közölte: hadüzenetnek tekinti a szankciókat, és minél nagyobb lesz a nyomás, annál keményebben válaszol. George Bush kijelentette: az Egyesült Államok nem akarja megtámadni Észak-Koreát.

Az amerikai elnök közölte: országának nincs szándékában megtámadni Észak-Koreát a hétfői kísérleti atomrobbantás miatt, annak azonban "súlyos következményei lesznek" a távol-keleti országra nézve.

Az Egyesült Államok diplomáciai úton kívánja megoldani a kérdést - tette hozzá George Bush.

Japán szankciók

A japán kormány úgy döntött, hogy újabb szankciókat léptet életbe Észak-Korea ellen, amely a hét elején kísérleti atomrobbantást hajtott végre.

A szigetország megtiltja az észak-koreai hajók kikötését a kikötőiben, és betiltotta az importot Észak-Koreából. Ugyancsak tilos lesz az észak-koreai állampolgárok belépése Japán területére.

Japán előzőleg már az Egyesült Államokkal együtt szorgalmazta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorú büntetőintézkedésekkel gyakoroljon nyomást a phenjani vezetésre annak érdekében, hogy az feladja nukleáris programját.

Az EU határozott választ akar

Egységes és határozott választ kell adnia a nemzetközi közösségnek az észak-koreai atomrobbantásra - jelentette ki a külügyi EU-biztos.

Benita Ferrero-Waldner Javier Solanával, az Európai Unió tagországinak közös kül- és biztonságpolitikai képviselőjével együtt elítélte a kísérletet, amelyet provokációnak minősített.

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti a szankciókat

Észak-Korea hadüzenetnek tekinti a széles körű szankciókat - figyelmeztetett egy észak-koreai illetékes.

Phenjan képviselője ugyanakkor megismételte, hogy Észak-Korea kész lemondani nukleáris arzenáljáról, amint az Egyesült Államok lemond az ellenségeskedésről.

Az észak-koreai illetékes feltehetően ugyanaz, aki kedden bejelentette: Phenjan kilátásba helyezte nukleáris robbanófejjel felszerelt rakéták kilövését.

Háború egymillió halottal?

Jimmy Carter szerint az Egyesült Államok elvben úgy dönthet, hogy katonai úton oldja meg az észak-koreai atomválságot, a háború azonban biztosan több mint egymillió dél-koreai és amerikai halottat követelne.

A volt amerikai elnök szerint Észak-Korea lerohanásának kérdése már 1994-ben felvetődött, amikor Phenjan kiutasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit.

Washington és Szöul akkor egyetértett abban, hogy többszörös katonai erejükkel vereséget mérnének Észak-Koreára.

Az egyik visszatartó tényező azonban az északi válaszcsapás lehetősége volt: Phenjan már akkor több mint 20 ezer rakétát lőhetett volna ki a déli fővárosra.

Dél-Korea felkészül az atomháborúra is

A dél-koreai hadsereg ellenőrzi, mennyire képes egy nukleáris háború megvívására.

A dél-koreai sajtóban megjelent hírek szerint sürgősen ellenőrzik az alakulatok nukleáris konfliktusban való hadrafoghatóságát és harckészségét.

Emellett olyan fegyvereket akarnak beszerezni rövid idő alatt, amelyek alkalmasak nukleáris fegyverek hordozóeszközeinek megsemmisítésére.

Sikertelen volt a kísérlet?

Michéle Alliot-Marie francia védelmi miniszter szerint sikertelen volt a hétfőn bejelentett észak-koreai atomkísérlet, ha egyáltalán az volt.

A francia Europe 1 rádiónak nyilatkozó miniszter szerint egyelőre abban sem lehet biztos a világ, hogy Phenjan nukleáris kísérletet hajtott végre.

Egeland: ne állítsák le a segélyezést!

Az észak-koreai nép segélyezésének nem szabad leállnia, azt nem befolyásolhatják a büntetőintézkedések - jelentette ki Genfben Jan Egeland, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekben illetékes helyettese.

"Nem az (észak-koreai) vezetők fognak éhen halni vagy megfagyni a télen, hanem a legkiszolgáltatottabb emberek, még a kórházakban is" - mondta sajtóértekezletén Jan Egeland.

Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×