eur:
392.55
usd:
362.95
bux:
73516.73
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Az osztrák kancellár gratulált a szociáldemokratáknak

A televízió nyilvánossága előtt gratulált az osztrák kancellár a szociáldemokraták választási győzelméhez. A nem végleges eredmények alapján a szociáldemokratáknak 68, a néppártiaknak 66, a szabadságpártiaknak 21, a zöldeknek 20, Haideréknek pedig 8 képviselőjük lesz a törvényhozásban.

A kereszténydemokrata Wolfgang Schüssel kancellár kézfogással gratulált Alfred Gusenbauer SPÖ-elnöknek.

A szavazatok 98 százalékának összesítése után kalkulált eredmény szerint a Gusenbauer vezette párt 35,7 százalékos támogatottsággal az első helyen végzett a választásokon.

Schüssel pártja, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) 34,2 százalékos eredménnyel szorult a második helyre, ami azt jelenti, hogy több mint 550 ezer választó támogatását veszítette el a négy évvel ezelőtti voksoláshoz képest.

A harmadik helyen a Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) végzett 11,2 százalékos eredménnyel, szorosan a nyomában a Zöldekkel, akik 10,5 százalékot értek el.

A Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt éppen csak átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt 4,2 százalékos támogatottsággal.

A parlamenti erőviszonyok alapján kizárt, hogy az eddigi ellenzéki erők kétpárti kormánykoalíciót tudnának létrehozni, mert a törvényhozási többséghez legalább 94 mandátum kell, a szociáldemokratáknak és a zöldeknek viszont együtt csak 88 képviselőjük lesz a 183 fős törvényhozásban.

A pártvezetők első televíziós nyilatkozataikban szinte valamennyien arra hivatkoztak, hogy meg kell várni annak a 400 ezer szavazatnak az összeszámlálását is, amelyet nem a lakhely szerinti választókörzetekben adtak le, illetve külföldről küldenek haza az osztrák választópolgárok.

Volt már rá példa, hogy ezek a szavazatok módosították az osztrák parlamenti erőviszonyokat.

Címlapról ajánljuk
Vámosi Péter: a Red Bullnál a fejetlenség, a McLarennél a stratégiahiány okozza a legfőbb gondot
forma–1

Vámosi Péter: a Red Bullnál a fejetlenség, a McLarennél a stratégiahiány okozza a legfőbb gondot

A távozófélben lévő főtervező, Adrian Newey nem sokat foglalkozik már az autókkal, ami fokozza a problémákat a Red Bullnál – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter arról is beszélt, hogy bár jelenleg a McLaren autói a legjobbak a teljes Forma–1-es mezőnyben, versenyzőik kevés kockázatot vállalnak, ami nagy gátja az igazi áttörésnek.

Vagány bokszolással nyert, már biztosan pontszerző Kovács Richárd

Nagyszerű bokszolással, egyhangú pontozással elért győzelemmel mutatkozott be az olimpián a nyíregyházi Kovács Richárd, az ökölvívók 63,5 kg-osok súlycsoportjában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Töretlen a lendület a tőzsdéken

Töretlen a lendület a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulat. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd. A magyar tőzsdén a nyitást követően kedvező a hangulat. A hazai nagypapírok közül a Richterre érdemes most különösen figyelni, miután a vállalat részvényei a nyitást követően nem csak új történelmi csúcsra emelkedtek, de a lélektani szempontból fontos 10 000 forintos szintet is áttörte az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×