eur:
393.24
usd:
355.03
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A brit "terrorfenyegetésnek világméretű dimenziói vannak"

A Scotland Yard antiterrorista egységének vezetője egy globális terrorfenyegetés részének nevezte a nagy-britanniai letartóztatásokat. Peter Clarke szerint a nyomozásnak csupán az elején tartanak. A brit belügyminiszter szerint a fontosabb gyanúsítottak már őrizetben vannak.

A Scotland Yard antiterrorista egységének vezetője szerint régóta folytatott nyomozás egyik szakaszának végére értek, amikor szerda éjjel őrizetbe vettek 21, terrorcselekmények szervezésével gyanúsított embert.

Peter Clarke hangsúlyozta, hogy a csoport felgöngyölítésének még csak az elején tartanak, de "múlt éjszaka olyan kritikus pontot értek el, hogy azonnali beavatkozásra volt szükség a tervezett cselekmények megakadályozására".

Világméretű dimenziók

A rendőrségi vezető kiemelte, hogy a tervezett terrorcselekményeknek "világméretű dimenziói vannak" és mivel a nyomozás "nagyon korai szakaszában van", azt tovább folytatják.

Peter Clarke elmondta, hogy a szerda éjszakai letartóztatások több brit és nemzetközi ügynökség és rendőrség összehangolt munkájának eredményei.

A Scotland Yard antiterrorista egységének vezetője arról is beszélt, hogy a 21 letartóztatott Londonban marad őrizetben és ott is hallgatják ki őket.

"Példátlanul sok emberéletet követelt volna"

John Reid belügyminiszter is hangsúlyozta, hogy megpróbálják a lehető legtöbb információt eljuttatni a közvéleményhez, de ezek folyamatban lévő nyomozások és ezeket nem szeretnék kockáztatni.

John Reid hangsúlyozta, hogy amennyiben nem sikerült volna megakadályozni a terrortámadást, az "példátlanul sok emberéletet követelt volna".

A fontosabb szereplők őrizetben

A belügyminiszter közölte, hogy az akció nem csak Tony Blair miniszterelnök és helyettese, de az ellenzéki pártok (akikkel előzetesen szintén egyeztettek) támogatását is élvezte.

John Reid elmondta: a tervezett terrortámadás fontosabb gyanúsítottjai már őrizetben vannak, de lehetnek még olyanok szabadlábon, akik veszélyt jelenthetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
A saját autógyártóit vérezteti ki Európa, súlyos pénzek forognak kockán

A saját autógyártóit vérezteti ki Európa, súlyos pénzek forognak kockán

A világ a zöldebb energia, a tisztább közlekedés felé halad, bár az oda vezető út szemmel láthatóan egyenetlen. A kezdeti felfutás után az elektromos autók iránti kereslet jelentősen visszaesett, idén csak stagnálnak az eladások az EU-ban, közben viszont az uniós CO2-kibocsátási célkitűzéseknek ugyanúgy meg kell felelniük az autógyártóknak, ami jelentős problémákat szülhet egyes szereplőknél. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a gyártóknak meghatározott határértékek alatt kell tartaniuk a flottszintű kibocsátásuk, különben súlyos bírságokat kapnak - ezzel ösztönzik őket, hogy több tiszta járművet gyártsanak. A kvótákat ráadásul 2025-ben szigorítják, így ennek apropóján a UBS megvizsgálta, hogyan állnak az autógyártók a CO2-kibocsátási célok teljesítésében. Úgy tűnik, hogy a Volkswagen és a Renault lehet a legnagyobb bajban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×