eur:
395.74
usd:
367.17
bux:
73899.74
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A pilóták okozhatták a hejcei repülőgép-katasztrófát

Minden valószínűség szerint a pilóták mulasztása okozta a szlovák katonai repülőgép januári balesetét. A szlovák kormány szerdán vitatta meg a vizsgálóbizottság előzetes jelentését.

A katasztrófa január 19-én történt, amikor a koszovói békemisszióból hazatérő katonák gépe a kassai repülőtértől 30 kilométerre nekiütközött a magyarországi Hejce melletti Bors hegynek. A balesetben 42 ember életét vesztette, és csupán egy 27 éves katona élte túl a katasztrófát.

A jelentés kiemeli, hogy a baleset okát még nem derítették ki egyértelműen, de az eddigi vizsgálatok szerint a pilóták hibáztathatók. Feltehetően rosszul állították be a rádiós magasságmérőt, a jó látási viszonyok miatt pedig engedélyt kaptak arra, hogy maguk manőverezzék a gépet - közökte az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A gépet csak alig néhány méterrel kellett volna magasabbra emelniük.

A becsapódás valószínűleg teljesen váratlanul történt, a repülő fekete doboza ugyanis nem rögzített adatot arról, hogy észlelték volna a veszélyt, vagy megpróbálták volna módosítani a röppályát.

Szakemberek szerint a katasztrófa pontos oka sosem fog kiderülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf volt edzője: "ne írjuk le őt, nagyon keveset tudunk a munkájáról"

Selmeci Attila szerint egy szuper formában lévő Milák Kristófot senki nem tudott volna legyőzni a 200 méteres pillangóúszásban a párizsi nyári olimpián. A sportoló volt edzője, a sportági szövetség szakmai alelnöke ezzel együtt nagyon büszke korábbi tanítványára. Az InfoRádió őt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×