eur:
395.49
usd:
365.71
bux:
74084.87
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Júniusban választanak Szlovákiában

Június 17-én tartják az előrehozott választásokat Szlovákiában, miután a pozsonyi parlament gyorsított eljárásban módosította az alkotmányt - jelenti az InfoRádió pozsonyi tudósítója.

A szlovák parlament a vártnál simábban fogadta el a jelenlegi megbízatási időszak lerövidítését lehetővé tevő alkotmánymódosítást.

A jogszabály elfogadását mind a 143 képviselő honatya támogatta, így már nincs akadálya annak, hogy június 17-én tartsák az eredetileg szeptember 16-ára tervezett parlamenti választásokat.

Miután a kereszténydemokrata párt a hét elején kilépett a kormánykoalícióból, a politikai pártok úgy döntöttek, a kialakult válság megoldása csakis a megbizatási időszak lerövidítése lehet.

Vita a megbízott házelnök jogköréről

Némely alkotmányjogász a parlamenti vita során megkérdőjelezte, hogy Bugár Béla megbízott házelnök kihirdetheti-e a választások idejét. Többen úgy vélik, ez a jogkör csak a teljes jogkörrel rendelkező parlamenti elnököt illetti meg.

Ezért nem kizárt, hogy ismét napirendre kerül a házelnöki tisztség kérdése, erre a posztra a Meciar vezette ellenzéki Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom tart igényt.

Kormányválság a vatikáni szerződés miatt

Szlovákiában azután alakult ki kormányválság, hogy a kereszténydemokraták bejelentették: a jövőben nem vesznek részt a közös kormányzásban, mert szerintük a kabinet szándékosan késlelteti a tervezett vatikáni szerződés aláírását.

A kereszténydemokraták azt sérelmezték, hogy Pozsony még mindig nem fogadta el a dokumentumot, amelynek egyik cikkelye lehetővé tetette volna az orvosoknak, hogy lelkiismereti aggályokra hivatkozva megtagadják a részvételt a művi megtermékenyítésben és az abortusz-műtétekben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük
Ezüstvisszhangok

Szilágyi Áron: azt nem gondoltuk, hogy van egy csodacseréjük

A férfi kardcsapat tagjai az elveszített olimpiai bajnoki döntő után közvetlenül még csalódottak voltak, de abban egyetértettek, hogy nüanszokon múlott a Dél-Korea elleni finálé, és néhány nap múlva megszépül az ezüstérem. Elárultak azt is, hogy mivel léptek túl az egyéni verseny csalódásán.

Kegyetlen statisztikák jelentek meg Milák Kristóf úszásáról

Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó jelenleg az Eurosport szakkommentátoraként kíséri figyelemmel az olimpia úszóprogramjának történéseit. Léon Marchand és Milák Kristóf káprázatos versenyéről jelentetett meg a Facebookon érdekes adatokat. Van, amiben a francia most már minden idők legjobbja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csúnyán beborult az ég Ázsia felett

Csúnyán beborult az ég Ázsia felett

Úgy tűnik, a július nem csak a kínai feldolgozóipari tevékenység visszaesését, hanem az ázsiai gyárak általánosan gyenge teljesítményét hozta. A vállalkozók a gyenge keresletre panaszkodnak, így növekszik a kockázata annak, hogy a remélt gazdasági élénkülés távolabbra tolódik. A felmérések szerint a feldolgozóipar Kínában és Japánban zsugorodott, Dél-Koreában pedig lassult a bővülés üteme.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×