eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

A franciák is elutasítják a brit javaslatot

Nem felel meg Európa szellemének a brit javaslat, amely csökkentené az Európai Unió 2007-2013 közötti költségvetését - mondta a francia pénzügyminiszter.

Thierry Breton a France-Inter rádiónak adott interjúban közölte: a hétfőn előterjesztett brit javaslat nem vizsgálja felül a Londonnak nyújtott visszatérítési kedvezményeket, ugyanakkor kevesebb forrást juttatna az új tagállamoknak.

A brit tervezet 24 milliárd euróval csökkentené az unió kiadásait az év első felében hivatalban lévő luxemburgi soros elnökség elképzeléséhez képest és csökkentené az új tagállamnak szánt regionális támogatásokat.

A francia pénzügyminiszter a beszélgetés során leszögezte: a francia kormány tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy a bruttó hazai termék 3 százalékára csökkenti a költségvetési deficitet. Franciaország 2001 óta minden évben átlépte a 3 százalékos hiánykorlátot.

A brit javaslatot a magyar pártok és a kormány is elutasítja. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közölte: a kabinet az utolsó pillanatig tárgyal a kohéziós alapok emelése érdekében.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta, hogy a brit előterjesztés alkalmatlan arra, hogy megalapozza az új Európa hét évre szóló jövőjét.





KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×